Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 juni 2007

Wieringer aakje oogst culinair

Eten op zee is in opkomst. Ben Hettinga heeft al talloze keren op traditionele zeil- en vissersschepen culinaire verrassingen verzorgd. Deze keer onderneemt hij het avontuur voor de eerste maal met schipper Rob du Rieu. "Het is een samenspel van een reactionaire visser en een moderne kok", zegt hij, deels voor de grap. "Met Jan Rotgans, een oude palingvisser, organiseren we al regelmatig culinaire waddentochten op z'n kotter. Paling is er nauwelijks meer, evenals palingvissers. Op deze manier brengen we een eeuwenoude traditie weer tot leven." Vers staat bij de hun culinaire waddentochten voorop. Wat heet: de zeevruchten worden zelf geoogst en onmiddellijk in diverse prachtige gerechten verwerkt. "Hoe langer ik hiermee bezig ben, des te mooier ga ik dit werk vinden", zegt de freelance kok die z'n eetcafé - en later z'n restaurant - hiervoor aan de kant heeft gedaan. "Mensen vinden het op het eerste gezicht maar eng, lusten het niet. Totdat ze heerlijke mossels in pastagerechten krijgen voorgeschoteld." De kok heeft een goede band met Wageningen Universiteit die in het onderzoek naar zilte groentes inmiddels een goede naam heeft opgebouwd. En visverwerkende bedrijven als het Zeeuwse 'Prins en Dingemanse' halen het benodigde mosselzaad al langer uit hangculturen op de Wadden. "Vergeten zilte groentes kunnen een oplossing zijn voor regio's als Bangladesh waar problemen met zoet water steeds groter worden", licht Ben toe. Hettinga, een lange vent, ziet het al voor zich: straks met traditionele scheepjes naar de grote windparken voor de noordzeekust varen. Om daar, bij de fundamenten van al die honderden windturbines, vergeten zilte groentes letterlijk en figuurlijk naar boven te halen. Deze winter gaat hij daarom aan de slag met een mooi kookboek over het onderwerp. Samen met palingvisser Jan Rotgans. Er rest trouwens wel een waarschuwing: na de dagtocht en het bijkomend culinair genoegen op de Wadden moet je een week ontslakken, zo lekker machtig zijn de 'fruits de mer'. P+ webtips: traag eten op de Wieringer Aak freelance kok Grote Ben