Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 juni 2007

Kleine tropische boseigenaren verkopen FSC-hout samen

ICCO ondersteunt groepsmanagers in het bundelen van bosgemeenschappen voor certificering en het vermarkten van hout. Groepscertificatie scheelt veel moeite en geld in vergelijking met aparte certificeringen voor kleine producenten. De groep komt uit zeven ontwikkelingslanden: Honduras, Mexico, Bolivia, Guatemala, Nicaragua, Ghana, Papua New Guinea. Tijdens dit bezoek wisselen ze ervaringen uit, leren van elkaar, spreken met FSC en de houtindustrie en leren de eisen van de Nederlandse en Europese markt kennen.
Een van de houthandelaren in NL die wordt bezocht is Burgland Houttechniek. Zij importeren binnenkort een eerste proefzending van Santa Maria hout van (groeps)producent Forescom in Guatemala. Daarnaast zijn er nog gesprekken met/bezoeken aan de Unie van Bosgroepen (vereniging van Nederlandse boseigenaren die ook FSC groepsgecertificeerd zijn) en Precious Woods Europe.
ICCO ziet tropische bossen breder dan alleen leverancier van hout.
Op de website: "Naast hout zijn er naar schatting twintigduizend zogeheten niet-houtbosproducten. Sommigen zijn zeer gewild bij internationale voedings- en cosmeticabedrijven voor de bereiding van oliën en vetten en cosmetica. Maar hier doet zich hetzelfde probleem voor als bij hout: hoe sluit je de lokale productie aan op de eisen van de internationale markt? Bedrijven moeten vaak jarenlang investeren in producten die van bosbewoners worden betrokken. Dat is niet zonder risico's, omdat het producten zijn die niet te cultiveren zijn maar wild worden geoogst (shea-noten) of die eigenschappen hebben die nieuw zijn ontdekt en nog niet worden toegelaten op de westerse markt, zoals de vetten van allanblackia. Om maar niet te spreken over het drogen van de grondstoffen, kwaliteitsbewaking en vervoer."
ICCO's bossenprogramma richt zich op inkomstenverwerving door en voor bosbewoners. Het FSC-keurmerk is daarbij een handig instrument. FSC staat voor Forest Stewardship Council: de Raad voor Goed Bosbeheer. Het FSC-keurmerk is een garantie dat serieus rekening wordt gehouden met de belangen van bosbewoners. Daarin is FSC uniek.
P+ webtip: ICCO over tropische bossen