Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 juni 2007

Stop een rotte appel in uw tank: dimethylfuran

De brandstof heet 2,5 dimethylfuran (DMF) en ontbrandt veel sneller dan ethanol. Het levert 40 procent meer energie. De brandstof gaat ook minder snel een reactie met water aan. De techniek is ontwikkeld in Winconsin, en overal ter wereld blijkt in de landbouw interesse. Vanuit Vlaanderen noteren wij: "Zijn de Haspengouwse fruitboeren van vandaag de oliesjeiks van morgen?" Een goed idee dus? Alleen voor rotte appels, wellicht. In Europa is het al lang zo dat appels met een vlekje verwerkt worden in de appelmoes. Dus concurreert de Amerikaanse techniek toch weer met voedselproductie.
We noteren vanuit Vlaanderen: "De kans dat Haspengouws fruit binnenkort ook als grondstof voor biobrandstof gebruikt wordt, is niet onbestaande, zegt Piet Creemers, diensthoofd mycologie van het Proefcentrum Fruitteelt. "Nu is het zo dat fruit van mindere kwaliteit - bijvoorbeeld ten gevolge van hagelinslag - niet gebruikt wordt voor gewone consumptie, maar voor de productie van fruitsappen of appelmoes. Het is dus best denkbaar dat daar een derde verwerkingsmogelijkheid bijkomt - biobrandstof". Zo schrijft het Belang van Limburg.
De vraag naar biomasse zorgt voor toenemende schaarste op de graanmarkt. "In China, Brazilië en elders is men nu al aan het denken aan beperkingen of zelfs een verbod op het gebruiken van graansoorten voor biobrandstof omdat de prijzen de hoogte inschieten. Zo is de tarweprijs op korte termijn met 30 procent gestegen, omdat men die niet alleen gebruikt voor de voedselproductie maar nu ook voor biobrandstof. En naarmate die prijzen stijgen, wordt het natuurlijk relatief interessanter om fruit voor dat doel te gebruiken", zegt Creemers in de Het Belang.
P+ webtip: Nature over appelbrandstof