Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 juni 2007

Nederlandse kip (bijna) zonder antibiotica

Kip en antibiotica? Dat kan volgens Amerikaanse consumenten niet. Meer dan 90 procent vindt het, aldus een onderzoek van Tyson, belangrijk kippenvlees te eten van dieren die niet met antibiotica werden behandeld. Het eerste antibiotica-vrije vlees ligt nu duidelijk aangegeven in de vele schappen van de supermarkten in de VS.
En zieke dieren dan? Tyson zegt dat het alleen stopt met het op grote schaal toedienen van antibiotica. Het vlees van de zieke dieren - die natuurlijk behandeld moeten worden - komt niet in de nieuwe productlijn. Het vlees is iets duurder dan de klassieke kip maar, zo zegt het bedrijf, "kost minder dan het bedrag dat de consument bereid is te betalen". Voor grootschalige productie van de antibioticavrije kip zal Tyson twintig bedrijfsvestigingen omschakelen, bijna de helft van z'n productiefaciliteiten.
In Nederland is zo'n operatie eigenlijk niet nodig. Na de vogelgriep zat de schrik er bij de pluimveesector goed in. Iedereen heeft nog wel de aangrijpende beelden op z'n netvlies staan waarin bakken arme vogels vernietigd moesten worden. Om dergelijke gebeurtenissen tot het verleden te laten behoren, zetten fokkers bij tijd en wijle antibiotica en andere medicijnen in.
Maar de sector, beducht voor een slecht imago, springt daar zeer voorzichtig mee om. In Europa is gevogelte aan de meest strenge controles onderworpen. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voert regelmatig brede steekproeven op MRL-waardes uit. MRL staat voor de 'maximum residu limiet' die voor een bepaald soort medicijn tot 2 of 3 procent kan oplopen. "De afgelopen tijd is slechts één partij naar de pluimveehouder teruggestuurd", zegt een woordvoerder van de VWA.
Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi, plaatst dat voorbeeld nog eens in perspectief. "Je praat dan wel over enkele tienduizenden partijen. In de EU zijn wij de enige die, vanuit de sector, extra controle's uitvoeren. Ieder koppel dieren wordt bemonsterd en geanalyseerd. In sporadische gevallen dat we toch sporen van antibiotica tegenkomen, zitten die altijd onder de toegestane MRL normen. We moeten immers een schoon product afleveren", zegt de vertegenwoordiger van de pluimveeverwerkers.
Is preventief gebruik van antibiotica in de reguliere sector al minimaal, in de biologische sector is het domweg verboden. Daar is gebruik alleen op advies van de dierenarts toegestaan. Zieke dieren worden vrijwel onmiddellijk afgezonderd en niet meer als biologisch verkocht. Maar voor lekkere biologische kip betaal je als consument natuurlijk wél...
P+ webtip: Nederlandse Pluimvee Industrie