Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 juli 2007

Blof-restaurant Umoja nu ook klimaatneutraal

Hoe het allemaal zo is gekomen? Eigenlijk is hij er naartoe gegroeid, vertelt Frank van der Zande. Hij zit "al een mensenleven" in de horeca. Sinds zijn 27-ste jaar eigen zaken. Eetcafe's. Tegen P+: "Maar op een gegeven moment zit je aan een plafond. Je wilt verfijnder gaan koken, met mooiere ingrediënten. Maar dat verwachten de gasten van een eetcafe eigenlijk niet. Dat is gewoon makkelijk binnen lopen en lekker eten, klaar. De jongens van Blof zaten in die tijd met hetzelfde gevoel. Ze wilden hun horizon verbreden, iets doen, en ze zijn toen aan dat wereldtoernee begonnen. Ze wilden muziek maken met lokale helden. Toen kwamen al die verhalen naar boven, al die ellende die ze tegen kwamen. Ze wilden die ervaring ook graag doorgeven aan hun publiek. Zoals ik graag die lokale biologische producten die zo smakelijk waren aan mijn gasten wilde laten proeven. Zo is het idee ontstaan om het nieuwe restaurant te noemen naar de CD van Blof: Umoja. Het heeft ons een geweldige start opgeleverd, want de band was er ook. We hebben er een hoop free publicity mee gekregen. Het restaurant loopt het eerste half jaar al hartstikke goed. Met gezelschappen van grote bedrijven, zoals Coopers and Lybrand, McKinsey, maar ook Greenpeace, Goede Waar en Co en Floortje Dessing die hier de campagne One met de vrouw van Bono lanceerde."
Hij is net terug van het openluchtconcert van Blof, op de Brouwersdam in Zeeland, bij Renesse. Ook dat optreden was klimaatneutraal. In de kaartjes waren de gemiddelde autokilometers al meegerekend, of de kosten van het busvervoer, het gebruik van energie. Van der Zande compenseert zijn restaurant via de KlimaatNeutraal groep in Arnhem, die voor het bedrag bomen plant in de tropen. Het restaurant heeft niets geitenwollensokkerig. Veel van het artwork van de Cd van Blof komt terug. De gasten kunnen het menu kiezen op een LCD-scherm, dat bijzonderheden vertelt over de herkomst van de ingrediënten. Dat de kabeljauw met de lijn is gevangen in IJsland bijvoorbeeld. Dat de koffie biologisch is en uit Ethiopië komt. En dat van de prijs van het tafelwater 25 procent naar Simavi gaat, om daar waterputten mee te slaan in Afrika.
Wie het wil proberen: Restaurant Umoja is gevestigd aan de Amstelveenseweg 154 in Amstelveen: tel. 020-7706420.
P+ webtip: Restaurant Umoja
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier