Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 juli 2007

P+ ZOMERSTOP: Kom heel terug van vakantie

Uit de First Words, het hoofdredactioneel in P+: "Wat zoek je daar toch, in al die armoede? Vraag van mijn Zeeuwse moeder, wanneer we weer eens met het goedkoopste ticket naar een ver land waren gevlogen, waar je je geld niet meer kwijtraakte, zo goedkoop was alles. Niet dat we zoveel souvenirs kochten. Eigenlijk niet. Ik mag graag een authentiek stuk houtsnijwerk met me meesjouwen, maar stop maar eens een Nepalese deur in je rugzak.
De cultuurschokken bij terugkomst, die eerste keren. Terug uit Bangladesh, met de onvergetelijke angst dat onze veerboot midden op de Ganges zou zinken, zo overvol geladen. Het was een wriemelde mierenhoop van mensen. Cirkelende roofvogels in de lucht. Die vrouw die ergens in een hoekje op het natte scheepsdek curry's stampte met een vijzel, rood en geel. Een open mand met weeïg geurend vlees naast zich. Wat een wanhoop. En dan terug in Utrecht vast komen te zitten in een demonstratie met overal boze spandoeken in de straten. Bewoners in opstand tegen al die auto's in hun wijk, bezoekers van de Jaarbeurs die liever geen parkeerkaartje kochten. Een onvergetelijke botsing van problemen.
Wat is op zo'n moment het echte souvenir van een reis? De herinnering haal ik nog steeds haarscherp uit mijn geheugen omhoog. De vraag: waar zijn wij hier mee bezig? Maar ik zou niet meer weten wat ik als tastbaar aandenken heb meegenomen. Ik graaf en graaf, maar nee. Niets komt naar boven. Dia's. Meer niet.
Later, de reizen die ik maakte om daar verhalen over te schrijven. Die Nederlandse studente in Bombay, India. Thuis een wilde punkmeid, daar vermomd als truttige secretaresse. Zo ontleedde ze de keten van uitbesteding van onder andere textielfabrikanten als C&A, steeds dieper en dieper, tot in de arme wijken, de sweatshops, de thuisarbeid, de kinderen die met hun kleine vingertjes meehielpen om borduurwerk op de kleding te naaien. Wat ik meenam? De herinnering aan die speurtochten door de sloppenwijken met die moedige onderzoekster, die hevig verliefd raakte op dit land en die mensen.
Ik denk dat het veel mensen zo vergaat. Er is geen andere verklaring voor die duizenden initiatieven van mensen die terugkomen "en iets willen doen".
Meer, download de PDF, ook met volledige colofon van alle makers van P+.
P+ webtip: Kom heel terug