Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 september 2007

Misdadiger bakt nu biologisch Killer Bread

Het verhaal van Dave Dahl is prachtig "rond", zoals dat heet bij professionele verhalenvertellers. Hij begon dan ook als hulpje in de bakkerij van de familie. Toen al moet daar een hippie-achtig sfeertje hebben gehangen, want vader James bedacht organische broden voor zijn bakkerij NatureBake. In die tijd interesseerde dat de jonge Dave geen klap. Hij voelde zich depressief, alleen en onbegrepen. Vrienden? Die had hij niet. Alleen de droom om een gespierde cowboy te worden, rondreizend met zijn gitaar. Bier, dat hielp hem wel om wat plezier te maken. Hash ook, ook al werd hij er paranoide van. Maar methaphetamines, dat werden zijn ding. "Ik voelde me voor het eerst echt leven, geen pijn meer, geen zorgen. Ik sloeg de weg in richting hel, maar het kon me niets schelen."
Het begon met het stelen van een autoradio. Daarna brutale inbraken. Weinig subtiel trapte hij de deur in, of een raam, om een bedrag van twintig dollar te zoeken. De schade bedroeg vaak het vijfvoudige. Na een wel erg succesvolle kraak pakte de politie hem op en ging hij het gevang in, waar vier agenten hem zo stevig in elkaar sloegen dat het bloed alle kanten op spoot. Althans, zo gaat het verhaal van deze biologische bakker, waar alle internetlezers tot in alle details van mogen meegenieten.
Het relaas gaat van kwaad tot erger, totdat Dahl ontdekt dat hij in plaats van methaphetamines beter gewone geneesmiddelen tegen depressie kan slikken. Dat brengt een ommekeer in zijn leven teweeg. "Ik was al die tijd ziek, zonder het zelf te beseffen." En ineens komt er ook weer waardering voor het eerlijke bakkersvak, waarin hij terugkeert. En hoe. Hij bedenkt de ene broodinnovatie na de andere. Maar het allerslimste: hij kiest een verzamelnaam door alle broden "Killer Bread" te noemen. En wie iets van Amerikaanse slang af weet, een "killer" in de betekenis van "absolute hit". Onvertaald, zijn bekering: "I belonged back with my brother, Glenn, and his bakery more than I ever had. I had something to contribute this time: a clear-headed dream of making some really great bakery products. Now, if only Glenn would see it that way. I wrote him a letter and his response was "love to have ya back, bro!", and that was the beginning of Killer Bread."
Het levensverhaal van Dave Dahl zou in Nederland makkelijk vertaald kunnen worden door de mensen die "sociale bedrijven" opzetten. Een koeriersdienst voor gehandicapten, een bierbrouwerij voor ex-psychiatrische patienten, een biologische bakkerij voor ex-verslaafden...
P+ webtip: Het levensverhaal van Dave Dahl