Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 september 2007

Waarom Beau moet hangen als eco-hypocriet

Volgens Erin Courtenay van de website TreeHugger zijn er vier redenen waarom het dikke pret is om pleitbezorgers voor de duurzame zaak te bombarderen tot 'Eco-hypocrieten'. Ze komt met een aardig lijstje.
1. We willen dat onze helden engelen zijn.
Maar helaas bestaat zoiets niet. Zelfs Ghandi, moeder Theresa en Martin Luther King bleken menselijke eigenschappen en eigenaardigheden te hebben. Linda de Mol, het braafste meisje van Hilversum, lacht een VPRO-televisieavond lang vol, terwijl ze op dat moment in scheiding ligt.
2. Het is leuk om rijke beroemdheden naar beneden te halen.
En er valt nog heel wat geld mee te verdienen ook. Papparazzi en roddelbladen zijn de oude vorm, het anoniem publiekelijk verrot schelden van sterren op een website als http://perezhilton.com de allernieuwste loot aan deze gifboom.
3. Hypocriet gedrag is ergerlijk
Niets zo erg als meelopers, mensen die een populaire trend oppikken en daar ineens als boegbeeld voor gaan functioneren. Dat schreeuwt om relativeren, correctie of het betrappen op inconsequent gedrag.
4. Mensen zoeken excuses om zelf niets te doen
Dat was vijf jaar geleden het geval bij mensen die beweerden: 'maatschappelijk verantwoord ondernemen is een hype'. Wie dat zei, hoefde zich niet in de zaak te verdiepen. Vandaag komen deze luie denkers daar niet meer mee weg. Daarom zijn er nu beroemdheden om naar te wijzen: 'Moet je eens kijken naar wie het zegt'. Voorbeelden zijn makkelijk te vinden. Sir Richard Branson looft de allerhoogste prijs ter wereld uit aan diegene die met een oplossing komt om het teveel aan CO2 uit de lucht te halen, maar heeft zelf wel de vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic Airways en vliegtuigen die CO2 uitstoten.
P+ webtip: Eco-hypocrisie