Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 september 2007

De mooiste herinneringen aan Anita Roddick (1942-2007)

Hoe zag ze er ook weer uit, de oprichtster van de Body Shop? The Guardian toont een fotoserie, die intiem begint met haar gezin, tijdens het paardrijden. Pas later zien we haar in de Body Shop, tussen haar dierproefvrije cosmetica. Met prinses Diana, oftewel Lady Di. Maar ook staat ze achter spandoeken, voor de ambassade van Brazilië, tegen het afbranden van het Amazonewoud.
P+ webtip 1: The Guardian
De BBC verzamelde mooie quotes, van mensen die er toe doen en terugdenken aan Anita Roddick, in de vorm van een "tribute". Minister-president Gordon Brown: "Zij voerde al jaren campagne voor de groene zaak, voordat dit mode werd. Zij inspireerde miljoenen mensen om duurzame producten naar de massamarkt te brengen. Zij zal herinnerd worden als een geweldige campagneleidster, maar ook als een groot ondernemer." Een prachtige quote komt ook van John Bird, de oprichter van de allereerste kranten voor daklozen, in Engeland The Big Issue geheten. Ook hier zette Anita Roddick zich voor in (maar ook voor hepatitis-C patienten, zoals zijzelf ook was, na besmetting van haar bloed na een bezoek aan een ziekenhuis). Bird: "Wat zij wilde was het oud boek met regels verscheuren, waarin stond dat je alleen een product hoefde te maken, service aan de klanten geven en dat de enige die daarvan hoefden te profiteren de investeerders waren." Bird komt overigens dit najaar naar Nederland, naar de Dag van het Ethisch Beleggen van de ASN Bank.
P+ webtip 2: BBC Quotes
En dan zijn wij natuurlijk benieuwd wat de Body Shop zelf doet. Want Anita verkocht haar keten aan het Franse concern L Oreal. Op de gewone consumentensite staat niets. Even doorzoeken naar de Corporate Site. Daarin is inderdaad een korte, maar mooie In Memoriam opgenomen. Daarover een openbaar condoleances-register. Clair schrijft: "You have taught many to love themselves and the skin they are in. You will be missed.
P+ webtip 3: Condoleance register
Het meest gedetailleerde verhaal over haar leven verscheen in The Independent. Daarin lezen we dat Anita het kind was van Italiaanse immigranten, dat haar bloed waarschijnlijk met het hepatitus-virus besmet is geraakt bij de geboorte van haar jongste dochter en de verbazing over het wereldwijde succes van haar bedoeninkje in Brighton, dat begon als hippebedoeninkje tussen de zaken van twee begrafenisondernemers. Uiteindelijk telde haar keten meer dan tweeduizend winkels wereldwijd. Echt een jaloersmakend mooie bio, dit. P+ webtip 4: Bio in The Independent
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier