Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 september 2007

Penis uitstervende ijsberen op Groenland steeds kleiner

Het filmpje begint met het geluid van een elektrische schaar, ook wel gebruikt om schapen te scheren. Een ijsbeer ontdoet zichzelf van zijn witte vacht. Grote vlokken vliegen door de lucht. Hij scheert bijna zijn mannelijkheid er af. Waarna wij in een Aziatische taal vernemen dat het om een reclame van mentholsnoepjes gaat.
P+ webtip 1: Scherende ijsbeer
Als bedreigde diersoort worden er ook seksgrappen over je gemaakt. "Nee, vanavond niet schat". Dat staat boven een artikel waarin wordt gemeld dat de penis van de ijsbeer steeds kleiner wordt. Als gevolg van opwarming van de aarde? Dat niet, stelt de Deen Christian Sonne, die onderzoek deed op het westelijk deel van Groenland. Hij onderzocht 55 mannetjes. De penis en testikels worden kleiner als gevolg van de hoeveelheid PCGs en het oude gif DDT dat de dieren binnen krijgen. Maar in combinatie met het steeds groter wordende probleem om voedsel te vinden, vermoeidheid, honger, zal het natuurlijke instinct tot voortplanting ook wel wat afnemen, zo is de suggestie. Dat doen ijsberen in de regel vanaf januari tot juli. Maar net als met de panda, is voortplanting van ijsberen altijd al een moeizame zaak geweest. Het aftellen is begonnen.
P+ webtip 2: Kleinere penis ijsbeer
U wilt geen spelletje, grappen of gespeculeer? Lees dan het deskundige oordeel van de IUCN, die zojuist de nieuwe lijst met bedreigde diersoorten heeft gepubliceerd. Onze "polar bear" ziet een verkleining van de populatie tegemoet met 30 tot 50 procent over de komende honderd jaar, volgens deze organisatie van de VN. Er zijn nog 20.000 tot 25.000 stuks over.
P+ webtip 3: IUCN Lijst bedreigde diersoorten
Laten we vrolijk en hoopvol eindigen. Met een onschuldig spelletje voor de allerkleinsten. Schiet alle sneeuwkristallen uit de lucht en het arme ijsbeertje kan op de Noordpool blijven wonen.
P+ webtip 4: Computergame arm ijsbeertje
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier