Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 september 2007

Epyon laadt elektrisch voertuig binnen kwartier op

Epyon is een van die jonge technologiebedrijfjes waarvan de komende jaren veel verwacht mag worden. De naam staat zowel voor het manga stripfiguurtje dat zich met energieflitsen oplaadt als voor 'toekomst' in het Grieks. En dat is dan ook precies wat de ingenieurs - allen jonger dan dertig - doen: een gigantische (stroom)stoot geven aan de opmars van elektrische voertuigen. Oprichter Crijn Bouman: "aan de TU Delft ben ik afgestudeerd op waterstofvoertuigen, een van de meest veelbelovende duurzame technieken. Het mooie van onze laadtechnologie is echter dat er geen miljarden euro's voor nodig zijn. Met lage investeringen heb je zo een infrastructuur neergelegd. Een elektriciteitsnet ligt immers overal."
De technologie van Epyon steunt op sterke lithium-ion batterijen die vorkheftrucks, skooters, en andere voertuigen binnen een kwartier kunnen opladen. Bovendien is de levensduur van de 'Flashpack' bij gemiddeld gebruik hoog, zo'n vijf tot tien jaar. Epyon vergelijkt zich in de woorden van Bouman graag met de 'intel inside' van computerapparatuur. "Wij houden ons bezig met R&D en technologieontwikkeling. Productie en vermarkting laten we aan anderen over."
Gemeente Rotterdam en Eneco lanceren dit najaar het eerste oplaadstation voor twee elektrische skooters in Nederland, zo bracht het Financieele Dagblad eerder deze week naar voren. En met oplossingen voor andere elektrische voertuigen wil Epyon tevens komen. Veel kan Bouman wegens geheimhoudingsplicht en onderhandelingen nog niet loslaten. Wel dat Epyon krachtige partners heeft aangetrokken: een Duitse automotive fabrikant, een Nederlands energiebedrijf en een grote Chinese producent. Dankzij steun van twee ervaren zakenmensen heeft het bedrijf ook de financieel-economische kant afgedekt.
"Heel interessant", zo reageert hij op het bericht vandaag dat RechargeIT, de filantropische poot van Google, tien miljoen dollar beschikbaar heeft gesteld aan technostarters die zorgen voor versnelling van het gebruik van elektrische voertuigen. Bedrijven als Epyon die een nieuw type batterij ontwikkelen, kunnen meedingen naar een half tot twee miljoen dollar aan steun. "Toenemende klimaatverandering vraagt om oplossingen van NGO's, regeringen, individuen en - zeer belangrijk - de private sector", schreef CEO Kirsten Olsen van Google vandaag in z'n weblog.
"Qua prijs is elektrisch tanken nu al zeer interessant. Voor 1 euro aan stroom kun je met een elektrische skooter honderd kilometer rijden", vertelde Bouman het Financieele Dagblad. "Met de nieuwe generatie elektrische voertuigen ben je voor vier euro al tweehonderd kilometer verder." Het enige wat een meer duurzame samenleving nu nog nodig heeft, is gelijktijdige uitrol van oplaadstations voor emissievrije auto's.
P+ webtips:Epyon
Google RechargeIT
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier