Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 september 2007

Eerste siliciumfabriek in Nederland

Limburg lijkt langzamerhand uit te groeien tot het kloppende hart van de PV sector in Nederland, vergelijkbaar met Energy Valley in Groningen. Scheuten Solar zit er, vroeger een gewoon glasbedrijf dat tegenwoordig bijna de helft van de jaaromzet (2006: 200 miljoen euro) uit de verkoop van zonnepanelen haalt en deze zomer een nieuwe PV fabriek van 250 MWp (Megawatt piek) heeft geopend. Solland Solar zit er ook, het bedrijf van Gosse Boxhoorn, eerder CEO bij Shell Solar, en volgens FEM Business Fast 50 een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Vrijwel alle activiteiten concentreren zich rond Avantis, het hightech bedrijvenpark waar al eerder ECN en energieadviesbureau Ecofys neerstreken. En allen profiteren van het achterland Duitsland, Europees aanvoerder op gebied van PV productie.

Met de nieuwe fabriek is een investering van zo'n 400 miljoen euro gemoeid. Dat levert vierhonderd arbeidsplaatsen op. Bij de uitwerking van de plannen kreeg TSM steun van de provincie, de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij NV Industriebank LIOF en DSM (de laatste is tevens aandeelhouder). De fabriek bestaat uit twee faciliteiten. In de eerste wordt silicium via verdamping en destillatie aan het gesteente onttrokken. In de tweede slaat het zuivere silicium tot 'solar grade' silicium neer, de grondstof voor zonnecellen waaraan zo'n gebrek is. Diverse bedrijven van half-fabrikaten hebben al intentieverklaringen ondertekend gedurende tien jaar silicium af te nemen.

Vanuit Frankfurt, waar hij bij het EU PV technologieplatform acte de présence gaf, reageert professor Wim Sinke verheugd op het bericht. De PV expert van ECN denkt dat Nederland "net op tijd op een rijdende trein gesprongen is. De sector groeit als kool en Limburg kan er een graantje van meepikken. Met deze fabriek wordt de hele waardeketen voor PV in Nederland afgedekt." Hij hoopt dat het kabinet straks met een gunstige, gedifferentieerde terugleververgoeding komt waardoor de afzet van zonnepanelen weer een vlucht krijgt. Na 2003, toen voormalig staatssecretaris Van Geel (milieu) alle PV subsidies afschafte, stortte de markt in Nederland ineen. "Terugleveringvergoedingen werken het best, niet alleen in Duitsland maar overal ter wereld."

P+ webtips:

Solland Solar

Scheuten Solar

TCM in Chemisch Weekblad