Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 september 2007

Duurzame database is een huis dat roept om inrichting

Aanraad spreekt van twee paspoorten. "Om precies te zijn: een bedrijfspaspoort en een een productpaspoort. Hoe is de duurzaamheid verankerd in een organisatie? Is er een duurzaamheidsverslag? Worden medewerkers betrokken in het proces van verduurzaming? Het productpaspoort brengt het product zelf in kaart. Zo krijg je als inkoper een beeld van grondstofgebruik, verpakkingsmateriaal, de aanwezigheid van een keurmerk, een algemene indruk van criteria, ook die Senter Novem formuleert voor de inkopers van overheidsdiensten. Ook die laatste criteria zijn nog in ontwikkeling. In 2010 zal de Rijksoverheid voor 100 procent duurzaam inkopen, de lagere overheden voor minstens 50 procent."
De duurzame database wil ook eigen criteria ontwikkelen. De criteria van partners als SOMO, Milieu Keur en Fair Food worden ook overgenomen. Vanaf 1 oktober start de samenwerking met MVO Nederland die moet leiden tot een marktplaats duurzaam inkopen. Maar Aanraad legt meer dwarsverbanden aan. Hij werkt ook samen met IVOKE, de mensen achter 'Cradle to Cradle' in Nederland. Met de Stichting Subsidie Academy wordt een service ontwikkeld om MBK-ondernemers te helpen bij het verkrijgen van een subsidie om duurzame producten te ontwikkelen. Aanraad: "Die eerste investering is soms een probleem. Het midden- en kleinbedrijf is ook vaak geneigd een zo goedkoop mogelijke machine aan te schaffen, om de investering er zo snel mogelijk uit te hebben. Terwijl een betere kwaliteit op lange termijn vaak goedkoper is en beter voor het milieu. Die kloof willen we helpen te overbruggen."
Er valt dus een duurzaam huis in te richten. Aanraad vraagt iedereen eens in de kamers te kijken en hem een voorstel te doen. Wat hangen we op? Wat zetten we neer? Wat leggen we op de vloer?
P+ webtip: Duurzame database