Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 september 2007

Het Financieele Dagblad portretteert Jan Bom van P+

Redacteur Marleen Janssen Groesbeek vroeg door wie Jan Bom zich liet inspireren. Een aantal mensen worden in het artikel bij name genoemd. "Bom raakte geïnteresseerd in de ideeen van Anne van der Meiden. Van der Meiden was in die tijd hoogleraar massacommunicatie in Utrecht en gaf aan een select gezelschap privé-colleges. 'De analyses van dominee Van der Meijden spraken mij erg aan. Vooral het besef dat mensen al een mening hebben. Dat kun je dus alleen iets veranderen wanneer het ergens over gaat waar mensen nog niet over hebben nagedacht. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is daarom een goudmijn'."
Verderop schrijft het FD: "De grootste eyeopener voor Bom, die toen al jaren gepokt en gemazeld was als bladenmaker, kwam van een toonaangevende reclameman (Goos Geursen). 'Ik maakte met hem een afspraak om over P+ te praten. Een veilige afspraak, want hij had al gezegd dat hij het een mooi blad vond. Ik was ook op zoek naar iemand die kritisch commentaar op P+ en onze aanpak wilde leveren', vertelt Bom. Die kritiek kwam in de vorm van een oplossing hoe de lezer te benaderen. 'Hij zei dat wij de problemen moesten snappen waar onze lezers mee zaten. De lezer vraagt zich af: kan ik in dit blad oplossingen vinden? Voor mij was dat een geweldige aanpak. En duurzame ontwikkeling is bij uitstek een werkgebied waar vele uitvinders en bevlogen mensen elke dag maar weer proberen oplossingen te vinden voor de maatschappelijke vragen. Het is zo inspirerend om zoveel creatieve mensen tegen te komen. We kunnen zelfs elke dag van de week op onze website een voorbeeld geven: van Britten die een tankje hebben ontworpen om de CO2 van achter de uitlaat van de auto op te vangen, tot een elektronicaconcern dat een wasmachine heeft ontwikkeld die met CO2 kleding schoon wast. Dat is ook een van de leukste dingen van het blad en mijn vak. Al die mensen die mij weer inspireren met al hun energie. Soms vraag ik ze wel eens: waar heb jij die accu van het verstopt?'"
Het FD memoreert ten slotte ook twee mensen bij wie Bom kort na de eeuwwisseling te rade ging, om te peilen of zijn voorgevoel juist was en Nederland zat te wachten op een mediaplatform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Inmiddels is een van deze twee topman bij de Wereldbank in Washington en de andere minister van Milieu. In het FD: "Dus heb ik vele mensen gepolst, onder wie de huidige minister van Vrom Jacqueline Cramer en voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels."

P+ webtip: Foto Jan Bom
P+ webtip: Internet FD
P+ webtip: volledig artikel (PDF)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier