Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 september 2007

Herman Miller gaat Cradle to Cradle-stoelen ook leasen

Wat de 'Mirra' van Herman Miller zo bijzonder maakt, is dat het de eerste stoel ter wereld is die geheel volgens de principes van 'Cradle to Cradle' is ontworpen. Maar daar stopt het volgens de importeur niet bij. "Mooi design en goede ergonomie zijn net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Gebruikers kiezen de Mirra, waarvan er nu al duizenden zijn verkocht, vooral om de prijs en het zitcomfort. Een stoel is immers eerst ontworpen om er fijn op te zitten", zegt Breeuwsma.
Aan de 'Mirra' is een lange weg vooraf gegaan voordat de stoel in de showrooms terecht kwam. Al in 1989 tuigde Miller, de bijna een eeuw oude stoelenfabrikant, het innovatieve EQAT op (environmental quality activity team). Dat ging, samen met 'cradle to cradle' uitvinders William McDonough en Michael Braungart, aan de slag de stoel echt duurzaam te maken. Van elk onderdeel - tot aan de moleculaire samenstelling aan toe - tot zelfs na de gebruiksperiode van de stoel. Gevolg? Pas een lieve vijftien jaar later, in 2004, werd de 'Mirra' uiteindelijk in productie genomen.
Goed ontwerp is volgens Breeuwsma cruciaal. "We hebben drie stappen genomen. Eerst zijn alle materialen, elke component en iedere verbinding tegen het licht gehouden welke invloeden ze op mens, dier en plant hebben. Als een bepaalde samenstelling niet mogelijk was, gingen we op zoek naar het meest duurzame alternatief. Daarna hebben we naar demontage en de snelheid om te demonteren gekeken. Met homogene materialen valt het immers beste te recyclen. Dat laatste was de derde stap: de mogelijkheid tot recycling en hergebruik van - delen van - de stoel."
Zou een stoel echter slechts een boomstronk zijn, dan was ie weliswaar volkomen duurzaam maar raakte Miller het object aan de straatstenen niet kwijt. Design en gezondheid, zitcomfort en ergonomie maken de 'Mirra' tot een veelgevraagde stoel. Herman Miller wil echter verder dan dat gaan. De komende jaren staan in het teken van nog meer duurzaamheid, onder andere door een leaseprogramma voor hun stoelen. "Maar dat realiseren we niet in ons eentje. Om de stoel weer terug te nemen - en de kringloop op die manier volkomen te sluiten -, zullen we met andere bedrijven moeten samenwerken", besluit Breeuwsma.
Wilt u meer weten over de uitdaging waarvoor Herman Miller zich gesteld ziet? Of heeft uw bedrijf interesse om, gezamenlijk met de fabrikant, het vooruitstrevende leaseprogramma een nieuwe dimensie te geven? Kom dan naar het komende P+ congres, laat u verrassen, inspireren. Kortom, zet u in voor de toekomst...
P+ webtips:importeur Herman Miller
Aanmelding P+@Work