Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 oktober 2007

Hoe werkt de winnende QBox van Qurrent?

De Qbox is een Lokaal Energie Netwerk (LEN) interface. Het vormt het hart van de elektriciteitinfrastructuur binnen een gebouw en communiceert bovendien met omliggende gebouwen.
De Qbox kent volgens de makers "al je energietarieven": "Slim gebruik maken van je elektriciteitsbronnen (zon, wind en het elektriciteitsnet) zal belangrijker worden doordat de energieprijzen sterk zullen stijgen in de komende jaren. De tarieven zullen bovendien meet gaan variëren in de toekomst, mogelijk zelfs elke 15 minuten. Voeg daaraan toe de overheidssubsidies en je ziet dat het financieel optimaliseren aardig complex kan worden."
Met de Qbox kunnen consumenten hun energie delen met de buren: "De Qurrent Qbox voert deze taak geheel autonoom uit. Hij meet het elektriciteitsverbruik en productie en maakt het mogelijk capaciteiten te delen binnen het cluster. In dat proces verwerkt hij natuurlijk de energietarieven, overheidssubsidies, productie- en consumptieprofielen en eventuele persoonlijke voorkeuren. Zonder dat u er enig omkijken naar heeft."
De Qbox kan tenslotte zelfstandig apparaten schakelen. "De Qbox kan uw wasmachine aanschakelen wanneer dat het meest efficiënt is; natuurlijk binnen de grenzen die u zelf bepaalt. U kunt de Qbox bijvoorbeeld aangeven dat u wilt dat de was niet later dan 18.00 uur gereed is en dat een wasbeurt ongeveer anderhalf uur duurt. Daarna kunt u rustig naar uw werk en de Qbox zal voor u bepalen wat het meest geschikte tijdstip is om de was te draaien. Daarbij houdt de Qbox rekening met productieverwachtingen, energietarieven, maar ook de consumptie- en productieverwachtingen van andere deelnemers in het cluster; hiermee garanderend dat de lokaal opgewekte energie optimaal benut wordt. De Qbox heeft standaard 4 schakelaars, maar kan nagenoeg ombeperkt worden uitgebreid. Hiermee kan is het mogelijk om zowel de energiesystemen zoals opwekkers, warmtepompen en waterstof systemen te besturen en monitoren, maar ook om apparaten in het pand te schakelen. Hierdoor wordt de energie-efficiency verder verbeterd."
De Qbox slaat tenslotte alle gegevens op. "Deze worden vervolgens doorgestuurd naar de centrale Qurrent Qserver waar alle data bewaard wordt. Vervolgens kun je, via de Qmunity website, je eigen energiepatronen gedetailleerd analyseren. Alle data wordt onbeperkt bewaard maar ook beveiligd conform de hoogste (privacy) normen en regelgeving."

P+ webtip: QBox van Qurrent