Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 oktober 2007

Zeeuwse bejaarden mijmeren over vroeger bij biologische maaltijd

Uit het projectverslag blijkt dat een flink deel van de tijd op ging aan het zoeken naar geschikte leveranciers. Tot in Duitsland toe gingen de Zeeuwen op jacht. “De biologische vakbeurs Biofach maakte duidelijk dat het totale (Europese) aanbod aan biologische producten enorm is. Het assortiment dat geschikt is voor instellingen (grootverpakkingen) die via de gangbare Foodservice kanalen geleverd kan worden, is echter nog heel beperkt. Veel biologische producten zijn alleen in retail (klein)verpakking beschikbaar. De bereidheid om het in grootverpakking aan te leveren is laag en heeft alles te maken met volume. Voor de ontkoppelde en assemblagekeukens is slechts een zeer beperkt assortiment aan biologische producten en kant-en-klaar maaltijden voor handen.” Hoe werd dit probleempje opgelost? “Na vele gesprekken met leveranciers hebben de instellingen gekozen om tijdens de proefmaand in zee te gaan met de kleinere en lokale leveranciers, die meer bereidheid toonden om een biologisch assortiment samen te stellen. Er is zoveel mogelijk gekozen voor groenten, fruit, vlees en aardappelen uit de regio en voor seizoensproducten. Zij leverden ten tijde van de proefmaand ook de zuivel en kruideniersartikelen. De grootverpakkingen kwamen veelal uit Duitsland.”

Daarna maakten ze er een feestje van. “Om de biologische maand (maart) feestelijk in te luiden, organiseerde de instelling een biologische dag voor bewoners en personeel. Een showkok liet zijn biologische kookkunsten zien, er kon geproefd worden en biologische boeren en winkeliers presenteerden hun producten. Ook ontvingen de bewoners een speciale ‘biologische’ placemat tijdens deze maand. De superverse producten vielen goed in de smaak. De smaak van vroeger! De bewoners staan neutraal tot positief tegenover biologisch. Biologisch spreekt hen het meest aan als het gecommuniceerd wordt als zijnde producten ‘met de smaak van vroeger’ en ‘uit de streek’.” Zeeuwen zouden geen Zeeuwen zijn als ze na afloop van het feest niet even in hun portemonnee zouden kijken. “Het budgetneutraal werken is in de pilotfase niet geheel gelukt; de geserveerde maaltijden waren ca. 30 tot 35 procent duurder dan gebruikelijk. Vooral het biologisch vlees zorgde voor een flinke hap uit het budget.” En nu? Experiment afgelopen en weer terug naar de gewone hap? Dat is niet de bedoeling. “De zorginstellingen willen nu een doorstart maken. De inzet is om in 2008 zoveel mogelijk maaltijden te serveren met biologische streekgroenten uit de streek. De drie instellingen gaan met elkaar te verkennen op welke wijze een doorstart met biologische maaltijden mogelijk is. Dit doen zij samen met Zeeuwse biologische boeren en een regionale groentensnijderij. Voor het vervolg van het project kiezen de instellingen om de groenten en aardappelen direct te betrekken van de biologische boeren uit de streek aangevuld met biologische diepvriesgroenten waar nodig. Zo kan een win-win situatie ontstaan. Zorginstellingen die goedkoper gezonde, verse en smaakvolle maaltijden kunnen koken en boeren die voor hun product zonder tussenkomst van de tussenhandel een eerlijke prijs ontvangen.” P+ webtip: Pilot Zeeuwse verzorgingshuis

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier