Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
16 oktober 2007

Tendris veroorzaakt revolutie in tuinbouw door LED-verlichting

Ruud Koornstra kwam met met groot nieuws terug van een tuinbouwbeurs. Hij was er niet de enige aanbieder van lichttechniek. "Maar in de enorme stands van aanbieders als Philips werd geen ouderwetse lamp meer verkocht. Alle tuinders van Nederland wachten af. Wat gaan de experimenten met LED-verlichting opleveren?"
Tendris is niet de enige die de energierekening in de tuinbouw wil gaan minimaliseren. In totaal gaan er zeven experimenten van start. In de kas van duurzame mini-kruidenteler Koppert Cress gaat ook 0,5 hectare gewas met LEDs verlicht worden. Hier is het PB Techniek die het lichtgebruik met 75 procent wil gaan reduceren.
Rob Baan van Koppert Cress is binnen de tuinbouw een echte innovator. Grote koks gebruiken graag zijn mini-gewassen, die kostbare gerechten van smaakaccenten voorzien. Maar heel vaak ook alleen al om hun decoratieve waarde geliefd zijn. In Nederland zijn ze te verkrijgen in de betere groothandel, zoals de VEN / SLIGRO en de HANOS.
Koppert Cress in Monster heeft het SQF 2000 (safety Quality Food) certificaat waarin alle onderdelen van voedselveiligheid en -kwaliteit, als Tracking & Tracing en HACCP, zijn inbegrepen. Om de kostprijs scherp te houden is er door de jaren heen veel geïnvesteerd in technologie en innovatie.
Het commentaar van Rob Baan: "Ik heb dit in een half uur beslist. Ik ben al heel lang op zoek naar het juist spectrum voor verlichting in de kas. Nu gebruiken we dezelfde lampen als in straatlantaarns. Met LEDs heb ik ineens de juiste kleurencombinatie en kan ik in veel meer lagen gaan telen. Deze lampen kun je dichter op het gewas plaatsen. Ze blijven koel en verbranden de teelt niet. Dit is een revolutie, omdat we nu een ineens een enorme jump, een enorme sprong in rendement maken. Andere jaren was je blij met een verbetering van 2 procent. Met de toepassing van LEDs kunnen we verder innoveren, misschien maak ik nu wel een jump van meer dan 25 procent, alleen al aan minder energieverbruik."

P+ webtip: Koppert Cress