Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 oktober 2007

Klimaatneutraal moet CO2-neutraal heten

Van Erne hoopt met zijn waarschuwing nog op tijd te zijn. Zijn oproep om het beestje zorgvuldig bij de naam te noemen is in ieder geval al een lastige voor het bedrijf Klimaatneutraal Groep, waar burgers en bedrijven hun uitstoot kunnen compenseren, door middel van aanplant van bomen.

Van Erne stelt: "Ik ben geen wetenschapper, maar volgens mij is het klimaat eigenlijk het weer over een langere periode van dertig jaar of zelfs honderd jaar. Ik zie niet in hoe je het weer, laat staan het klimaat, neutraal kunt maken. De huidige wijze van communiceren over compenseren geeft daardoor mensen de illusie dat ze klimaatneutraal kunnen vliegen, autorijden, kamperen, confereren en wat al niet meer. Zelfs gemeenten en provincies kondigen aan om volledig klimaatneutraal te willen zijn."

Van Erne: "De frequente berichtgeving over klimaatneutraal geeft een verkeerd beeld. Het is een onhaalbaar doel. Klimaatneutraal zijn door broeikasgas te compenseren is illusie. Er zijn geen garanties of een aangeplant bos er over vijftig of honderd jaar nog staat. Wellicht dat de visie Cradle to Cradle ons de juiste weg wijst naar een echt klimaatneutrale samenleving. We hebben in elk geval nog een lange weg te gaan voor we kunnen roepen: wij leven klimaatneutraal."

De directeur van Milieunet roept eenieder op om heel zorgvuldig te zijn. Het klimaat is van meer factoren afhankelijk, dan alleen van het broeikasgas CO2. We stoten zelfs nog wel wat meer broeikasgassen uit dan alleen kooldioxide. De KlimaatNeutraal Groep liet hem al weten niet van plan te zijn de firmanaam (opnieuw) te zullen wijzigen.P+ webtip: Blog Milieunet