Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 oktober 2007

Papua tekent voor 200.000 hectare duurzame bossen

In de ‘gordel van smaragd’ waait sinds de verkiezing van Suebu een nieuwe wind. Jarenlang hebben militairen en even machtige houtondernemingen geprofiteerd van de kaalslag van Papua’s tropische bossen. De bossen, waarin de helft van alle dieren- en plantensoorten van de Indonesische archipel verblijven, zijn in hoog tempo aan het verdwijnen. Illegale houtkap, ontbossing en terugkerende bosbranden zijn daar de oorzaak van.

Als eerst gekozen gouverneur van de autonome provincie Papua wil Suebu daar een stokje voor steken. Volgens Time Magazine van 29 oktober, een special over ‘hero’s of the planet’, heeft hij al plannen klaarliggen voor een moratorium op de houtkap voor de export. De provincie kan volgens Suebu veel meer deviezen krijgen via verhandelbare emissierechten op de Chicago Climate Exchange dan uit houtkap.

“Why would we cut down trees if people are going to pay us to protect them?” vraagt hij zich af. “We can prevent deforestation and use the money to reforest the areas in critical condition.” Meer geld in de schatkist, vertelde hij Time Magazine, helpt de overheid om het onderwijs, de gezondheidszorg en de sanitaire voorzieningen te verbeteren. Want dat heeft voor Suebu de eerste prioriteit. In de twee miljoen zielen tellende provincie leeft tachtig procent onder de armoedegrens.

En ook daar komt de overeenkomst tussen Papua-Nieuw Guinea, ons overheid, Doorwin Trading en lokale en internationale NGOs vandaan. Timothy Paul, inkoopdirecteur van Doorwin Trading, is daar al bijna een jaar mee bezig. “We werken goed samen met Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en lokale partijen. Zelfs de kritische NGO Telapak staat achter de aanpak. Voor begeleiding van de plaatselijke bevolking is een apart orgaan opgezet dat ervoor zorgt dat de baten uit de bossen ook aan hen ten goede komen. En de Forest Stewardship Council (FSC) zal de bossen duurzaam laten certificeren.”

De enige die nog roet in het eten kan gooien, is de Indonesische overheid. Jakarta kan Papua volgens Time Magazine verplichten twee miljoen hectare bos voor palmolieplantages vrij te maken. Maar daarvoor is Suebu niet bang omdat Papua autonomie over haar eigen natuurlijke bronnen heeft. “We gaan de fouten uit het verleden niet herhalen”, stelt Suebu. “Als we onze tropische regenwouden beschermen, helpen we niet alleen de aarde maar vechten we ook tegen de armoede.”

P+ webtip:

Doorwin Trading