Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 oktober 2007

Routecraft berekent CO2-besparing per fietstocht

Erg leuke site, deze Routecraft. Initiatiefneemster Fenna Westerdiep trekt er inmiddels 60.000 unieke bezoekers per maand mee. Ook al komt ze er nauwelijks mee uit de kosten, de site krijgt keer op keer vernieuwingen. Fietsers in de hoofdstad komen zo zaken aan de weet, die gebruikers van geen enkele andere routeplanner te weten komen.
Wie met een TomTom de Amsterdamse binnenstad induikt, zal niet van te voren gewaarschuwd worden voor actuele wegwerkzaamheden. Routecraft doet dat wel. Heel stiekem kijken sommige automobilisten dus ook mee op deze planner, die ooit door een bezorgde fietser werd opgezet. Zelfs de meest actuele meldingen van bijvoorbeeld wateroverlast geeft de website door. Je ziet naar welke straten de politie is uitgerukt. Buitensluiting in de Jan de Greefstraat! Ook zijn er actuele nieuwsfeiten uit het Parool, die aan een locatie zijn gelinkt. Zo lezen we dat wereldverbeteraar Bono en zijn band U2 de Nederlandse schatkist vanaf de Herengracht vorig jaar met 765.000 euro heeft gespekt. De band laat al zijn muziekrechten om fiscale redenen vanuit Nederland innen.

Fenna Westerdiep moet zuchten, als het over geld gaat. Tegen P+: “Je zou denken dat de gemeente Amsterdam ons wel wat extra financiële ondersteuning zou geven. Maar niet dus. We hebben nooit iets van de stad gekregen. Terwijl Amsterdam meedoet in alle races tussen steden die duurzaam willen zijn. Terwijl Amsterdam wereldwijd bekend staat als de fietsstad, samen met Peking. Terwijl Kopenhagen de strijd aan wil om de eerste fietsstad van de wereld te worden. Terwijl ambtenaren zelf ook gebruik maken van de planner. We worden niet eens terug gebeld. Dat is wel zuur.”
De makers worden overigens wel ondersteund door SenterNovem. Die heeft herkend dat er hier whizzkids aan het werk zijn die misschien commercieel minder knap zijn dan de collega’s bij TomTom, maar er technisch gezien niet veel voor onder doen.
Of krijgt u op uw TomTom in de auto soms al door wat de bomen nu weer te verstouwen krijgen, omdat u even op en neer naar Groningen moest?

P+ webtip: Fietsplanner Amsterdam