Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 oktober 2007

Peperdure designtassen Escama van afvalblik

De collectie handtassen van Escama Studio is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen deze Californische designstudio en twee Braziliaanse handwerkcoöperaties, Cia do Lacre en As Panteras do Lacre. Deze coöperaties zijn gevestigd in de hoofdstad Brasilia en bieden kansarme vrouwen de mogelijkheid een goed bestaan op te bouwen.

De tassen van Escama Studio combineren hip en trendy design met Fair Trade principes. De tassen worden gemaakt van treklipjes van gebruikte aluminiumblikjes. Met traditionele haakwerktechnieken worden deze handmatig verwerkt tot stijlvolle, moderne tassen. Zo doen de vrouwen van de coöperaties wat machines niet kunnen: het maken van telkens weer prachtige tassen die tegelijkertijd heel persoonlijk zijn. In de grotere modellen zijn 700 tot meer dan 1.600 treklipjes verwerkt. Zijn ze ook stevig? Ingrid Meijer van More than Hip: "Ik heb hem zelf eerst uitgetest. Ja, eerst even monsters laten overkomen, eerst zelf uitproberen. Ik heb de grootste tas uit de collectie meegenomen op vakantie in Frankrijk. Hij was echt heel stevig. Ik trok ook veel bekijks. Mensen in een modewinkeltje schoten echt op me af: "Madame c'est superbe". Ook hier in Nederland. Ze beginnen er aan te voelen. Sommigen mensen zien meteen wat het is, anderen moeten het vragen. Het is een soort magneetje."

De coöperaties ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en maken gebruik van gerecyclede materialen, waardoor natuurlijke hulpbronnen niet extra worden belast. In combinatie met het opvallende design, geeft deze wetenschap de bezitster van een Escama Studio-tas een dubbelgoed gevoel.

De prijzen worden vastgesteld door de coöperaties zelf en zij hebben ook de volledige zeggenschap over de productie. Escama Studio geeft jaarlijks een percentage van de winst terug aan de coöperaties.P+ webtip: More than HipP+ webtip: De maaksters uit Brazil