Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 oktober 2007

De Efteling grootste zuiveraar afvalwater Nederland

Het pretpark koopt van de rioolzuivering in Kaatsheuvel gezuiverd huishoudelijk afvalwater. Met zand en riet zuivert het pretpark het al geschoonde rioolwater nog een keertje zelf. Het water is daardoor zo schoon dat de medewerkers het kunnen gebruiken om al het groen en de hele golfbaan in het park in Kaatsheuvel te besproeien. Ook het water in attracties als de Fata Morgana en De Vliegende Hollander komt oorspronkelijk van de rioolzuivering.
De Efteling begon 10 jaar geleden stapsgewijs met het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Het is inmiddels een groot succes. “Het is hét voorbeeld van duurzaam omgaan met water”, zegt Jan Speelman, woordvoerder van de provincie Brabant. De provincie en het waterschap Brabantse Delta willen nu dat het goede voorbeeld van de Efteling navolging krijgt. Het waterschap stimuleert daartoe bedrijven kennis en ervaring over kostenbesparing via afvalwaterzuiver uit te wisselen en te delen.
De Efteling heeft haar blik alweer op een volgend project. Het park blijft een voorloper op het gebied van duurzaam ondernemen. Zo wil het park jonge bezoekers vanaf volgend jaar wat leren over de natuur. “We koesteren ons groen, en de gasten ook, blijkt uit marketingonderzoek. Sinds de opening van het Sprookjesbos vormt het een van de pijlers onder het succes van de Efteling. Daarin past het om kinderen wat te leren over de natuur”, aldus milieumanager Dré Castelein. “Er zijn tal van mogelijkheden. In de Efteling leven enorm veel dieren”, legt Castelein uit. Zo wonen er vele broedvogels in het park en zitten er hele vleermuizenkolonies. Om op het terrein meer eekhoorns en egels geboren te laten worden, zijn er nu speciale nestkasten en voederplaatsen voor hen gemaakt.P+ webtip: Het water van de Efteling