Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 november 2007

Sociale werkplaats Alescon maakt mobile cottages

De 'mobile cottage' is ontstaan uit de bouwpoot van Alescon die eerst verlieslijdend was. Architectenbureau Daad uit Beilen en de sociale werkplaats schoven in 2004 aan tafel om te zien waar de mogelijkheden lagen. De schaftkeet, het wagentje dat overal op bouwplaatsen staat, was het enige product dat goed liep. De onderdelen konden onder gecontroleerde omstandigheden - dus zonder vervelende weersinvloeden - worden samengevoegd en kenden nauwelijks haken en ogen in het productieproces. Vanuit dat gegeven maakte Alescon eerst een verbeterde keet. "Dat is nu een bloeiende bedrijfstak geworden. Elk opeenvolgend jaar komen er tachtig opdrachten bij", zegt Hendriks.

Daarna gingen de partijen, in samenwerking met de provincie Drenthe en de Milieufederatie, de hele zaak opwaarderen en ontstond de 'mobile cottage', groot zo'n 80 vierkante meter, de maximale oppervlakte voor recreatieparken. Hendriks somt even de voordelen op: "De 'cottage' kan ter plekke in elkaar worden gezet. Het is een prima oplossing voor tijdelijke bewoning, voor mensen die eenvoudig en toch comfortabel van hun vakantie willen genieten." Binnenkort brengt Alreno een variant van 60 vierkante meter op de markt die - net - over de weg kan.

In tegenstelling tot de veelal foeilelijke stacaravans zijn deze 'cottages' juweeltjes in het landschap. "Bij stacaravans worden er schuttingen omheen geplant, herrijzen kneuterige tuintjes en is de hele zaak niet om aan te zien. Maar als je twijfelt of er wel of niet in het landschap gebouwd moet worden, is de 'cottage' prima op z'n plaats", zo verwoordt de ontwerper de ruimtelijke uitwerking van de duurzame recreatiewoning.

Als ontwerper bekijkt Hendriks duurzaamheid trouwens vanuit een bepaalde hoek. Geen recycling, daarvoor zijn de woningen te mooi. "We willen een product maken dat lang meegaat, waarin de bewoner zelf z'n klimaathuishouding regelt", vertelt hij. En laat de natuur voor de rest maar z'n werk doen. De zonneschouw is daarvan een goed voorbeeld. Deze Belgische vinding - waar op de schoorsteen aan de zijkant een glaspaneel op het zuiden zit dat warmte aantrekt - zorgt voor boven- en onderdruk in het huisje. En zodoende voor goede ventilatie en wooncomfort.

Op termijn willen het architectenbureau en Alreno het gebouwtje geheel autarkisch maken. Dankzij verstelbare stalen poten kan de 'cottage' al op oneffen bodems worden geplaatst. "Voor een aantal recreatiewoningen kan het interessant zijn buizen aan te leggen waaruit ze verse lucht krijgen. En met een zonneboiler die warmte in de grond opslaat, heb je 's winters warm water. Plaats je er een PV paneel bij, dan is ook de stroom geregeld."

Duur zijn de 'mobile cottages' niet, zo'n anderhalve ton. En die kostprijs gaat binnenkort door slimmere productie omlaag zodat je al voor pakweg een ton in euro's (inclusief grond) een echte duurzame recreatiewoning hebt. "Maar", reageert Hendriks, "ik moet er niet aan denken honderden 'cottages' overal neer te zetten. Met enkele dozijnen in verschillende types zijn we meer dan tevreden. Daarin vallen de ambities van Alescon en Daad samen."


P+ webtips:
architectenbureau Daadsociale werkplaats Alescon