Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 november 2007

Zonnegolven Mondiaal duurzame woningen allemaal verkocht

Met het oplaten van een koppel duiven gaf wethouder Gert van den Oetelaar het startsein voor de verkoop van 41 huizen (22 eensgezinswoningen en 19 driekamerapparatementen) in fase 2 van ‘De Zonnegolven’, een deel van de nieuwbouwwijk ‘In Goede Aarde’ van de Brabantse gemeente Boxtel. “We praten hier over het mondiale aspect van duurzaamheid”, aldus de wethouder. “Bij duurzaamheid gaat het niet alleen over ‘hier’ en ‘nu’ maar ook over ‘daar’ en ‘later’. Dit duurzame aspect dient vooral de relatie met andere plekken op aarde in beeld te brengen.”

Eind 2004 stoken BAM Vastgoed en de gemeente de koppen bij elkaar om invulling te geven aan hun betrokkenheid op mondiaal gebied. Twee stichtingen werden geselecteerd die, nu en in de nabije toekomst, financiële en morele steun verkrijgen. De een zet een polikliniek op voor jonge moeders en kinderen in Papua-Nieuw Guinea, de ander twee basisscholen in Nepal. In het eerste gebied heerst hoge kindersterfte door tropische ziektes en slecht drinkwater terwijl in het heuvelachtige Nepal armoede en analfabetisme troef is. De gemeente Boxtel gaat de projecten daarom steunen met het slaan van waterputten (Papua) en het opknappen van de basisschooltjes. De Stichting Wilde Ganzen, bekend van radio en TV, heeft al toegezegd het bedrag met 70 procent te verhogen waarmee de totale financiële steun op ruim 170.000 euro uitkomt.

De mooie mondiaal duurzame woningen zijn bewust goedkoop gehouden. Zo lag de verkoopprijs voor de appartementen op niet eens 173.000 euro. Boxtel wil volgens een persbericht ook iets van de projecten in de gemeente terugzien, het zogenaamde wederkerigheidsprincipe. “Sandra Moerman van Zinnen, een communicatiedeskundige, gaat volgend voorjaar studiemiddagen op de basisscholen verzorgen. Ook zal ze de bewoners, de wijk en de omwonenden bij de twee projecten betrekken. En in maart volgend jaar wordt een beeld onthuld die de betrokkenheid van de gemeente met de mensen in Nepal en Papua tot uitdrukking brengt”, aldus de BAM projectleider.

De woningen zijn niet alleen mondiaal maar, niet onbelangrijk detail, ook nog eens duurzaam. “We hebben het certificaat ‘zonnewoningen’ van WWF verkregen”, gaat Verhulst-Spauwen door. “Ze zijn veel energiezuiniger dan bij aanvang van de bouw volgens DuBo standaarden verplicht was. Zo maken ze optimaal gebruik van de zon door middel van zonneboilers en zongerichte verkaveling. Tevens hebben we in en om de woningen uitsluitend FSC hout toegepast.”

Volgens de BAM woordvoerder zijn dit dan ook niet de laatste mondiaal duurzame woningen. “In tegenstelling tot vijf jaar geleden”, eindigt ze, “begint MVO binnen BAM Vastgoed ook te leven, zelfs bij onze bestuurders. Met Boxtel onderzoeken we nu de mogelijkheid een vervolg aan deze projecten te geven.”

P+ webtip:

De Zonnegolven