Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 november 2007

Ecoflex is afbreekbaar plastic van olie

We kregen al eens op onze kop van de branchevereniging van rubber en kunststoffen, de NRK. We zouden veel te simpeltjes schrijven over bioplastic. Bij deze melden wij als eerste in Nederland over deze vinding van BASF.
Hoe zit het? Polymeren zijn niet biologisch afbreekbaar vanwege de wijze waarop de organische moleculen op chemische wijze met elkaar in verbinding zijn gebracht. Ook zijn er toevoegingen gedaan, die ervoor zorgen dat de zogenaamde ‘petro-plastics’ een eeuwigheid blijven bestaan, wanneer ze in de natuur rondzwerven. BASF heeft nu een op petroleum gebaseerde plastic geconstrueerd dat wel direct uit elkaar valt in de composthoop. Het gaat zelfs zo snel dat BASF durft te stellen dat we hier zelfs met een ‘meststof’ te maken hebben. Het zijn dezelfde micro-organismen die ook groenten doen verrotten, die zich aan Ecoflex zouden verlustigen. Er blijft alleen water, CO2 en biomassa over, na een maandje of drie.

Het materiaal Ecoflex is dus te gebruiken in afvalzakken, draagtassen in de supermarkt en luchtdichte verpakkingen. Meest voor de hand ligt om dit plastic te gebruiken om te voorkomen dat papier vies of vet wordt.Vraag blijft natuurlijk of het handig is om die steeds duurdere en schaarsere olie te blijven gebruiken als verpakkingsmateriaal.U gelooft het allemaal niet? Lees de uitleg van BASF zelf!

P+ webtip: Uitleg BASF

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier