Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 november 2007

Zeeland zet Duurzame Delta spectaculair in de etalage

Veel duurzaamheidsdenken in Zeeland begint bij de zogenaamde ‘Milieubarometer’. Het is een goedkoop softwarepakket, waarmee ondernemingen hun milieubelasting systematisch in kaart brengen. Met meer kennis over watergebruik, elektriciteit, gas en afvalstromen, kan er makkelijker een besparingsplan worden opgesteld. Een bezoek van de handhavingsambtenaar van de overheid kan voortaan kort duren, want alle cijfers staan al op papier. Maar echt leuk in vier middagen durende cursus is de prikkel van winst door duurzaam ondernemen, die de deelnemers krijgen aangeboden.
Dat bleek ook wel, in de slotsessie. Alleen al in Tholen blijkt er nu volop nagedacht te worden over unieke verkoopkansen. Een jachtbouwer ziet zijn markt ‘vergrijzen’ en denkt na hoe hij met zijn klanten kan meegroeien, die willen overstappen van een zeilboot naar een motorboot die ook milieuvriendelijk is. Een landbouwer werkt hard mee aan de herintroductie van het landbouwgewas meekrap, ooit de belangrijkste leverancier voor rode verfstof. Het is nog steeds het enige natuurlijke gewas dat er ooit voor kan zorgen dat kleding niet meer met chemische verven in diverse roodtinten gekleurd hoeft te worden. Volgend jaar wordt op Tholen zelfs een proefveld aangeplant, waarbij de meekrap biologisch wordt geteeld. Dat belooft een arbeidsintensief karwei te worden, en nog lastig ook. De bladeren van dit gewas hebben vlijmscherpe randen. Zonder bescherming is het onmogelijk te wieden, zonder handen en armen helemaal open te halen.
En tenslotte meldde wethouder Kees van Dis ook een uniek experiment. Met een varkensboer onderzoekt de gemeente Tholen of het mogelijk is de stank van een varkensfokkerij te minimaliseren. Van Dis: “Het is een techniek die in Duitsland is ontwikkeld, door een varkensfokker die in een dal zit. De geur blijft daar altijd hangen, en dan krijg je klachten. Er is daar een Bio-bed ontwikkeld, waardoor niet meer die lucht ontstaat, die varkensfokkerijen altijd veroorzaken. We zijn er nog lang niet klaar mee. We hebben nog heel veel problemen te overwinnen, want de Nederlandse regelgeving staat natuurlijk dwars op deze manier van werken. En ook moet je als varkensboer een periode van een paar jaar nemen, om over te stappen. Maar wie kan dat financieren? Dat zoeken we allemaal uit.” Als Tholen de oplossing vindt, is ook dit weer een spectaculaire bijdrage uit Zeeland, waar alle andere provincies met varkensfokkerijen baat bij kunnen hebben.
Geduputeerde Marten Wiersma van Milieu zet zijn duurzaamheidsbeleid echter breder in. Te Tholen zei hij: “Dan moet je ook denken aan afvalstromen, waar je energie uit kunt winnen. Dus geen ethanol winnen uit de suikerbiet. Daar is de Zeeuwse grond te duur voor. Maar wel uit de koppen van de suikerbiet, die nu op het land blijven liggen. Je moet ook denken aan duurzaam bouwen, aan de manier waarop wij zorgcentra in de provincie ontwikkelen.”
De manifestatie op 27 maart krijgt de titel ‘Duurzaam = gewoon doen”. Dat de provincie zeker weet grote bezoekersaantallen te boeken, komt ook door de deelname van de Zeeuwse band Blof, met hun ‘wereldrepertoire’. Op de voorzijde van de wervingsfolder staat de duurzame ‘clean chic’ mode-ontwerpster Rianne de Witte, ook in Zeeland geboren. Zie ook de illustratie. Zij zal op deze ‘inspiratiedag’ een modeshow verzorgen.
Revinh Ramnandanlall van Stimular is er vanzelfsprekend ook. “Zeeland telt dertien gemeenten. Als ze allemaal zo enthousiast raken als Tholen, Middelburg en straks Goes, komt het met de duurzame marketing van de provincie helemaal goed.”

P+ webtip: Evenement Zeeland 27 maart

P+ webtip: Stimular