Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 november 2007

Energy Delta Convention zoomt in op onvoorstelbaarheid

Voor grote energiebedrijven en consultancies wordt het steeds moeilijker goed gekwalificeerde werknemers aan te trekken, daar was de Energy Delta Convention ook al achter gekomen. En niet zonder reden waren vooraanstaande recruiters overduidelijk aanwezig. Zoals LogicaCMG, de Europese onderneming met een slordige 40.000 werknemers. Deloitte recruitment, met 140.000 werknemers in 140 landen. En Atos Origin, dat met zo'n 50.000 jonge IT professionals vooraanstaande bedrijven bedient en de IT partner voor de Olympische Spelen is. Een keur van studenten die het beste uit de Energy Convention wilde halen. Ze liepen daar in bosjes rond, in tegenstelling tot de jasje-stropdasjes soms vaal in de kleren maar wel gretig, op zoek naar innovatie en kansen voor de toekomst.

En die informatie vonden ze niet onmiddellijk bij gebruikelijke workshops, in de wandelgangen parallelle sessies genoemd. Daar zaten juist 'hotshots' uit de energiewereld die zich meer voor 'power politics' interesseren. Jongeren zoeken meer het vooruitstrevende, het innovatieve op. Zoals de presentatie over sociale aspecten van decentrale energieopwekking waar een vrijwel even jonge dr. Philip Lewis uit Finland de psychologische randvoorwaarden voor decentrale energiemarketing op snelle, bijna onverstaanbare wijze uit de doeken deed.

"Grote publieke campagnes werken niet. Evenmin subsidies en belastingvoordelen. Of prijs. Of successen op gebied van groene energie", zei hij. Wat wel werkt om decentrale energiemethoden in te voeren? "Timing. Iets wat esthetisch aantrekkelijk is. Neem nu eens SMS berichten. Niemand had voor 2000 gedacht dat SMS zo'n succes zou worden. Maak zulke zaken zichtbaar en de norm. En durf buiten de gebaande paden te gaan. Onvoorspelbaarheid zorgt juist voor nieuwe markten", bracht Lewis te berde.

Twijfel je over het duurzame karakter van de oplossingen? Dan had je die dinsdagmiddag in dezelfde zaal naar Mark McElroy van 'Sustainable Innovation' uit Vermont (USA), moeten luisteren. Na een enigszins langdradige uitweiding over duurzaamheid kwam hij tot een verrassende conclusie. "Neem snelheidsbeperking. Dat gaat ervan uit dat je beseft wat de impact van je handelen is. En dat je ervan leert je gedrag aan te passen." Aan de hand van dat voorbeeld vergeleek hij het GRI, het carbon disclosure project (UK) en de sociale en ecologische voetafdruk.

Volgens hem zijn alleen de laatste twee in staat de normatieve aspecten - hoeveel we kunnen nemen zonder het regenererend vermogen van de aarde geweld aan te doen - in meetbaar en duurzaam gedrag mee te nemen. Dat kan goed op decentrale energieopwekking worden toegepast. "Pas met de voetafdruk doen we recht aan de 'triple bottom line' die door John Elkington alweer twintig jaar geleden is vastgesteld", zei hij, vlak voordat hij door de zaalvoorzitter werd afgekapt.

P+ webtip:


Energy Delta Convention