Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 november 2007

CSR Europe showt 600 MVO-oplossingen van topbedrijven

Christian Neu over de manier waarop Danone MVO in het hele bedrijfsbeleid integreerde: "In al onze beslissingen zijn drie zaken gelijk gesteld: omzet, winst en sociale doelen. Dat gaat bij ons altijd samen. We noemen dat de Danone Uniqueness. We houden ervan anders te zijn dan anderen, dat dwingt ons anders te denken."
Volgens Neu paste zijn voorganger bij Numico, Jan Bennink, deze filosofie ook al toe. Tegen P+: "Hij was mijn oude baas bij Danone, een geweldig vent. Hij stopte al heel wat van de manier van Danone-denken in Numico. Hoe wij graag heel snel gaan, hoe wij snel beslissingen nemen, dat is de stijl. Ik denk dat hij dat bij Danone heeft geleerd."
Wie dit overdreven vindt, mag de moeite nemen om de ontstaansgeschiedenis van het Franse voedingsconcern op te zoeken. In het jaar 1973 transformeerde het bedrijf van een glasfabriek tot een wereldspeler op voedingsgebied, die alleen nog Unilever en Nestlé voor moet laten gaan.
Een complete integratie tussen Danone en Numico is niet aan de orde? Nee, stelt Neu, voorheen directeur van Danone in Noord-Europa en Italië. Tegen P+: "We doen meer aan het op een lijn brengen van activiteiten, alignment. We hebben Numico voor de babyvoeding en het klinisch onderzoek en we blijven daarmee in Amsterdam zitten. We gaan niet verhuizen in Parijs. We willen blijven in de cultuur zoals die vandaag bestaat. Maar we kunnen de omzet van babyvoeding wel verdubbelen, met onze markten in Oost-Europa en Azië meegerekend. Nutricia is heel sterk in melkproducten. Eigenlijk is het een melkfabriek. Het Franse Blédina is sterker in babyvoeding. Daar kan Nutrica van profiteren. We gaan de diamant verder polijsten."
Meer over de managementstijl van Neu in een exclusief vraaggesprek in de volgende P+. Interessant op de website van CSR Europe is zeker ook het diversiteitsbeleid van Randstad. In de stakeholderjury die deze aanpak tot prijswinnaar verkoos, zat onder meer Bernedine Bos van MVO Nederland.

P+ webtip: 600 oplossingen van CSR Europe