Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 december 2007

Bundeswehr runt kazerne op biogas van boeren

De Duitse Bundeswehr spreekt zelf van een nieuw ‘Ära’, een nieuw tijdperk. Aangebroken sinds 3 augustus jongstleden, krijgen wij er met de gebruikelijke Duitse pünktlichkeit bij vermeld. En ze deden het er al niet zo slecht, in deze oude stad in Frankenland, waar toeristen genieten van de prachtige wijnhellingen. Het energiebedrijf E.On Bayern AG verzorgde sinds 1994 de energiehuishouding van de Bundeswehr door de twee kazernes te verwarmen met aardgas. Met een warmtekrachtkoppeling werd al een fikse reductie bereikt op de uitstoot van CO2.

De gloednieuwe biogasinstallatie is helemaal prachtig. Daarmee wordt ongeveer 650 kilowatt aan elektriciteit opgewekrt en 640 kilowatt aan thermische warmte. Daarmee kunnen 1.500 militaire huishoudens van stroom worden voorzien. Het is genoeg om 15 procent van de totale energiebehoefte van de kazerne en woningen te dekken. De bio-installatie werd, zoals gebruikelijk in deze streek in Bayern, van kerkelijke zegen voorzien.

P+ beschreef eerder het eerste Biodorp Jühnde in Europa, eveneens in Duitsland. Vorig jaar was nog niet bekend dat dit voorbeeld zelfs het Duitse leger inspireerde om eens met de plaatselijke boeren te gaan praten. “Hebben jullie per ongeluk gras of ander landbouwafval over?”

P+ webtip: Bundeswehr aan het biogas