Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 december 2007

Elke Rotterdammer krijgt twee spaarlampen

Voordat de Rotterdammers hun pakketjes krijgen, ontvangen ze een brief van burgemeester Opstelten en wethouder Harbers van Milieu. Die wordt donderdag bij de eerste huishoudens bezorgd. "We gaan samen werk maken van het klimaatprobleem", zo schrijven burgemeester en wethouder.
De spaarlampenactie wordt ondersteund met een campagne vanuit het Rotterdam Climate Initiative. Op diverse locaties in de stad worden posters in bushokjes geplaatst met foto's van Rotterdammers en de slogan 'Iedereen praat over het klimaat. Rotterdam doet er wat aan'. "Dat is typisch Rotterdams, zegt Opstelten, die ook zelf op de posters figureert. Die handen-uit-de-mouwen cultuur past bij deze stad." De actie maakt deel uit van het Rotterdamse programma om de CO2-uitstoot terug te brengen tot de helft van het niveau uit 1990.
"Daarbij zijn niet alleen inspanningen van het bedrijfsleven nodig, maar ook van alle Rotterdammers", aldus wethouder Harbers.

Wanneer in een huis twee gloeilampen worden vervangen door spaarlampen die evenveel licht geven, levert dat de bewoners een besparing op van bijna zestien euro per jaar. Elke spaarlamp bespaart ongeveer acht euro per jaar aan energiekosten. Zo'n lamp gaat gemiddeld zes tot acht jaar mee. Het cadeautje van de gemeente aan haar burgers kan dus uitgroeien tot een waarde van bijna honderd euro.
Dit zijn de cijfers:
Aantal huishoudens in Rotterdam: 304.000
Mogelijke besparing uitstoot per jaar: ruim 12.500 ton CO2
Mogelijke besparing (in 6 jaar): ruim 75.000 ton CO2
Kosten van deze actie: 4 miljoen euro
Opbrengst voor de Rotterdammers (in 6 jaar): 25 miljoen euro of meer.

P+ webtip: Rotterdam Climate Initiative