Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 december 2007

Koeien straks op dieet van eendenkroos

Volgens ir. Idse Hoving van ASG kan het oogsten van kroos op verschillende manieren winst opleveren. Zo kan kroos soja vervangen als eiwit in het dieet van de Nederlandse veestapel. Ook kan het verwijderen van kroos stankhinder in woonwijken verminderen. Ook vallen er wel eens kinderen in de sloot, omdat ze denken dat ze over kroos kunnen lopen.

Bijkomend voordeel is dat de waterschappen kunnen besparen op stortkosten als ze kroos als veevoergrondstof kunnen afzetten. Daarbij is kroos duurzaam, in tegenstelling tot soja die wordt geteeld in gebieden waar tropisch regenwoud plaats maakt voor veevoergewassen. Kroos komt op veel plaatsen in Nederlandse wateren voor. Het gewas gedijt vooral in rustig en ondiep water.

Om kroos voor koeien eetbaar te maken moet het wel gedroogd worden. Op dit moment worden proeven voorbereid om het wateronkruid in brokjes te persen. Om de smaak op te peppen wordt het gemengd met andere veevoergrondstoffen.

Ook moet worden bekeken of het geoogste kroos vrij is van ziektekiemen en zware metalen. Tot nog toe heeft dat onderzoek opgeleverd dat het gewonnen kroos geen E. coli, botulisme of salmonella bevat. Onderzoek naar de aanwezigheid van para-tbc en zware metalen moet nog worden afgerond.

P+ webtip: Animal Sciences Group