Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 december 2007

MVO-opleiding van MVO-adviseur van mode-ontwerpster Màxima

De MVO-leergang - met z'n zes jaar de oudste in Nederland - wordt in het vroegere klooster Ravenstein gegeven. Het klooster, onderdeel van het conferentiecentrum van de RU Nijmegen, is bij uitstek een plaats om tot rust te komen. Om in de lommer eventjes alleen over MVO te contempleren. Maar vooral ook om, samen met gelijkgestemden, intensieve gesprekken over duurzaam ondernemen te voeren.

Hupperts: "We besteden veel aandacht aan intervisie of, met een duur woord, aan 'inter company learning'. Alle cursisten zijn inmiddels wel bekend met het begrip MVO. Nu komt het erop aan die zaken - in de marketing, in de communicatie, in het commitment van de top - te implementeren. Als dat lukt, zal je na verloop van tijd zien dat geïntegreerd werken vanuit MVO ook synergievoordelen met zich meebrengt."

De businessschool van Radboud heeft drie MVO opleidingen die kunnen worden opgevat als een drietrapsraket: enkele dagen avondcollege, een leergang van vijf maanden, en, als top, een masteropleiding. Mocht je als leergierig marketingmens, MVO-manager of milieuspecialist nog verder je vleugels willen uitslaan, dan bestaat er in Nijmegen zelfs de mogelijkheid een 'sustainable EMBA' (Engelstalig) te volgen, zo staat op de website te lezen.

Volgens Hupperts, die z'n sporen als adviseur van de Body Shop, Gulpener Bier en prinses Màxima (schone mode uit Argentinië) ruimschoots heeft verdiend, is de MVO-leergang heel praktisch van aard. "In de leergang komen alle facetten van MVO aan bod. Van communicatie, het vormen van samenwerkingsverbanden en 'best practices' tot implementatie en daarmee samenhangende organisatorische vraagstukken. En we houden het open. Twintig procent van de leergang wordt ingevuld op basis van specifieke wensen van de cursisten. Maatwerk dus", aldus Hupperts.

Voor wie de opleiding bedoeld is? Allereerst voor mensen uit het middenkader van het bedrijfsleven. Voor mensen die op zoek zijn naar handvaten voor hun ambities en dromen in het kader van duurzaamheid. Maar vooral voor mensen die een innerlijke 'drive' voelen met dit onderwerp aan de slag te gaan. "Zonder dat is het toch moeilijk van MVO een succes te maken", voegt Pierre er ten overvloede aan toe. "Juist deze betrokken cursisten worden ambassadeurs voor de opleiding."

P+ webtips: de MVO opleiding in Nijmegen (website)
De duurzaamheidstango van Pierre Hupperts (PDF)