Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 december 2007

Nieuw: P+ BouwTrends over begeerlijk bouwen

“We willen u verleiden”, belooft Anke van Hal. Zij is als specialist duurzaam bouwen verbonden aan Nyenrode business universiteit en als hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft.

Van Hal: “Waarom willen we dat? Omdat we gefascineerd zijn door de gebouwde omgeving ‘nieuwe stijl’. De gebouwen die we u van plan zijn te tonen, zijn namelijk niet alleen mooi voor de mensen die er in wonen of werken, maar ook mooi in bredere zin. Ze zijn bijvoorbeeld extreem energiezuinig, of wekken hun eigen energie op waardoor ze losgekoppeld zouden kunnen worden van het elektriciteit of gasnet. Ze zullen soms opgebouwd zijn uit materialen die nauwelijks schade aan het milieu toe brengen: restproducten bijvoorbeeld of materialen die na sloop opnieuw gebruikt kunnen worden. De gebouwen die we u laten zien, besparen misschien veel water. Of ze zijn zo gebouwd dat ze de ondergrond niet beschadigen en na sloop een onaangetaste omgeving nalaten. Misschien zuiveren ze hun eigen afval wel op natuurlijke wijze waardoor een aansluiting op het riool niet meer nodig is. Het zijn dus ‘slimme’ gebouwen die doordacht ontworpen zijn en vol met innovaties zitten.”

Tenslotte: “Maar bovenal zijn het mooie gebouwen die een positieve bijdrage leveren aan de omgeving waar ze in staan. Want dat is wat we u willen laten zien; dat mooi in de bouw meer kan betekenen dan een mooie gevel en praktische plattegrond alleen. En dat doen we in elk nummer van Bouwtrends, met minstens een object. Niet omdat er maar weinig projecten zijn die getoond kunnen worden, maar omdat we u liever één project goed laten zien dan veel projecten oppervlakkig. Wij willen u als het ware rondleiden en u verleiden tot de gedachte: ‘Zo zou ik ook best willen wonen!’ Of: ‘Zo zou ik ook best willen werken!’”

Het eerste nummer van P+ BouwTrends is op het volgende adres gratis te downloaden.

P+ webtip: Zie cover P+ BouwTrends onderaan deze webpagina

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier