Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 december 2007

COSsen zeggen het met een Fair Trade Fruitmand

Marloes Borsboom van het COS Haaglanden legt uit: "De COSsen in Zuid-Holland willen in een driejarig project aandacht vragen bij het MKB voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in een mondiale context. Elk jaar werken de COSsen samen met een partner die al ketenverantwoordelijkheid neemt en daarbij als voorbeeld fungeert voor het MKB. Het eerste jaar is dat samen met Agrofair en worden bedrijven benaderd met oké fruit en een informatiepakket. Het fruit wordt als een soort promotiemateriaal naar de bedrijven toegestuurd."

Agrofair is importeur en distributeur van Fairtrade tropisch fruit. Dit bedrijf doet aan armoedebestrijding door de producenten een gegarandeerde kostendekkende prijs te bieden en houdt rekening met lokale omstandigheden door een extra premie te betalen die gebruikt kan worden voor sociale en milieu projecten. Een extra unieke bijkomstigheid is dat de producenten een aandeel van 50 procent hebben in het bedrijf, waardoor ze ook zeggenschap en beslissingsrechten hebben over de koers van het bedrijf.
Dat Agrofair al jaren explosief groeit bewijst dat eerlijke handel ook winstgevend kan zijn. In 2006 hebben 80.000 ton eerlijke bananen, sinasappels, mango's en ananassen hun weg naar de Europese supermarkten gevonden. Met 53 procent groei in de Nederland, groeide AgroFair harder dan de markt.

P+ webtip: COS Haaglanden