Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 januari 2008

Moonen presenteert afbreekbare kartonnen koffiebeker

Een opmerkelijke conclusie van TNO. Je zou toch echt denken dat zo’n mok die jaren meegaat minder milieubelastend is dan die drie of vier plastic bekers per dag in de vuilnisemmer. De werkelijkheid blijkt vaak anders te zijn. TNO constateert dat afwassen ook milieu-effecten heeft: watergebruik, afvalwater, stroom. Ook is de ene vaatwasser de andere niet. De meest rendabele halen echt zo’n slechte score niet, zo blijkt uit de conclusie van het onderzoek. Toch concluderen de onderzoekers dat eenmalige bekers over het algemeen het minst milieubelastende zijn. Zelfs de plastic bekers scoren gemiddeld gunstiger dan de afwasbare mok.

Niek Op den Buijsch hoopt ervan te profiteren. Hij importeert voor Moonen Packaging volledig recyclebare kartonnen bekers van een Aziatische producent, die een procédé ontwikkelde om de binnenzijde van het karton met een natuurlijk product waterdicht te maken. OpdenBuijsch: “Andere kartonnen bekers hebben toch een lekdichte coating van polyethyleen, een product dat op basis van aardolie wordt gemaakt. Zulke bekers worden ook wel bij het oud papier gegooid, maar het vermindert na verwerking de kwaliteit van de grondstof. Onze bekers kunnen wel goed naar het oud papier, maar ook in de groene bak. En natuurlijk ook naar de verbrandingsovens, ook naar de sub quo-categorie.”
Nederland telt vijf grote koffieaanbieders, waaronder Douwe Egberts. Moonen kan nog niet zeggen met welke er op dit moment gepraat wordt. Op den Buijsch: “Het zijn grote partijen. De exploitanten van de koffieautomaten heb je nodig. Anders maak je toch onvoldoende omzet. Maar de klanten kunnen er ook om vragen. Ik hoop over een jaar heel wat namen te kunnen noemen.” Naschrift: Directeur Wienus van Oosterum (Papierrecycling Nederland) waarschuwt: "Nooit kartonnen bekertjes bij het oud papier gooien. De voedselresten zijn voor ons moeilijk verwerkbaar. Het verkort het aantal malen dat we papier kunnen hergebruiken. En we krijgen problemen met Europese wetgeving op het gebied van hygiene. Gerecycled papier wordt ook vaak weer gebruikt om voedsel te verpakken." Van Oosterum doet elk jaar een grote steekproef naar de kwaliteit van aangeleverd oud papier. "Ik vond er een halve houten wc-bril in." Vooral piepschuim is een erg lastige vervuiler.P+ webtip: Moonen biodegredable koffiebeker

P+ webtip: Het onderzoek van TNO (PDF)