Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 januari 2008

Transparantie ABN Amro en Stork zakte direct na aanval hedgefunds

Waartoe is de Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken ‘op aard’? We citeren: “Door open en duidelijk te zijn stelt een bedrijf zich kwetsbaar op en kan het door stakeholders worden aangesproken op zijn activiteiten. Transparantie maakt het mogelijk dat stakeholders een onderneming aanspreken op de gemaakte keuzes. Als zodanig geeft transparantie een impuls aan de dialoog tussen de onderneming en haar stakeholders. Dit is in de kern het motief voor het uitvoeren van de Transparantiebenchmark. De benchmark kijkt naar transparantie in de verslaggeving op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het is de vierde keer dat deze benchmark plaatsvindt. Het is belangrijk te benadrukken dat de transparantie wordt gemeten en niet de activiteiten of de resultaten op het gebied van MVO.” Het onderzoek wordt nu voor het tweede jaar uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers.

Laten we nog eens naar de gezakte scores van de ABN Amro kijken. In 2006 waren 89 punten nog goed voor de eerste plaats. Dit jaar kreeg de bank er niet meer dan 83. Stork zakte van 50 naar 23 punten. Daarmee zat het bedrijf in het groepje met grootste dalers, waar Euronext, Batenburg, Bavaria en Getronics in negatieve zin uitblonken.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er dus ook heel wat bedrijven zijn die zakten zonder een aanval van hedgefunds, al is het alleen maar omdat ze niet beursgenoteerd zijn. Opmerkelijk is de uitkomst bij de bouwers van Nederland, een sector die transparantie voor het geschonden imago misschien wel het hardste nodig heeft van alle branches in Nederland. Werkelijk alle bouwbedrijven scoorden in 2007 slechter dan in 2006. Ook de beste vier, Ballast Nedam, BAM en Volker Wessel en Heijmans. Grootste daler was Boskalis Westminster die 27 punten lager scoorde. Waarom? Het ministerie van Economische Zaken houdt zich op de vlakte. “Er zijn in de commentaarronde goede en inhoudelijke discussies gevoerd met de bouwsector. MVO en de rapportage daarover lijkt in deze sector steeds hoger op de agenda te staan.”
Ook hier moeten we proberen eigen conclusies te trekken.

P+ webtip: Transparantiebenchmark 2007 (PDF)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier