Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 januari 2008

Philips patenteert systeem om energie aan het net te leveren

Voor de particulier komen er meer en meer externe duurzame energiebronnen (als windturbines, zonnepanelen, HRe ketels) en opslagelementen. Omdat de windkracht altijd wisselend is en de zon niet altijd schijnt, verschillen die bronnen en elementen erg in spanningsniveau. Onderzoeker Tao ging daarom aan de slag met gelijkspanningsomzetters om de stroomsterktes en niveaus met elkaar te laten overeenkomen.

Uiteindelijk kwam Tao uit op een driepoortsysteem voor een zuinige, flexibele en effectieve energieoverdracht tussen de verschillende bronnen. “Niet veel mensen werken op dit terrein”, vertelt Tao. “Het is vooral theoretisch onderzoek dat we op laboratoriumschaal testen.” Desondanks ziet Philips, dat in de gebruikerscommissie van het onderzoeksproject participeerde, wel brood in het systeem en vroeg patent aan. Toepassingen ziet Tao nog niet zo snel optreden. “Dat hangt ervan af of het multipoortsysteem voldoende winst kan genereren en of het overheidssteun voor de start verkrijgt.”

Technische oplossingen voor problemen bedenken, is slechts een kant van de zaak. Ook markttechnisch moet het lukken. En juist daarom ontbreekt het grotendeels. Immers, in tegenstelling tot onze oosterburen beschikt Nederland niet over een effectieve terugleververgoeding voor duurzame energiestromen. Ook in de nieuwe SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) krijgt een particulier slechts een vergoeding tot 3500 kilowattuur. Daarna houdt het op. Een systeem kan technologisch nog zo goed zijn, wanneer de particulier er geen voordeel in ziet, blijft toepassing van deze innovatieve oplossing uit. P+ webtip: promotie op multipoortsysteem