Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 januari 2008

Grootste vastgoeddeal 2007 voor duurzaam architect Paul de Ruiter

Het initiatief ging uit van TNT, in het kader van het Planet Me programma. Daar valt ook het onderdeel Green Buildings onder. TNT liet het FD weten: “Wij wilden de keten in het vastgoed nu eens omdraaien. Dus wij hebben zelf financiers en projectontwikkelaars samengebracht om voor ons duurzame gebouwen te ontwikkelen. Onze eisen waren CO2-emissievrij, een langetermijnrelatie met de beheerder en een huurprijs die niet boven de huidige huur ligt. De nieuwe huur moest inclusief energieverbruik zijn. Dat is gelukt.”

De opdracht past perfect bij architectenbureau Paul de Ruiter. Hij vertelde hoe hij de energierekening van het indrukwekkende pand van Rijkswaterstaat al met meer dan 50 procent omlaag had gehaald. Daarvoor gebruikte hij zonneboilers voor, en een warmte-koudewisselaar, die ’s winters warm water uit de grond haalt en ’s zomers koelwater. Hij had nog verder kunnen gaan, wanneer hij op de lamellen voor het enorme raamoppervlak zonnecellen had gemonteerd. De Ruiter in P+ BouwTrends: “Dan hadden we extra energie kunnen genereren. We waren dan een eind energieneutraal gebouw gekomen, denk ik. Ik heb het niet uitgerekend want de opdrachtgever was met de resultaten van de warmte-koudeopslag al meer dan tevreden. Dat idee bewaren we dus voor een volgende klant.”

Die klant is dus Peter Bakker van TNT geworden. Woordvoerder Thomas Steinder van Triodos bevestigde de keuze voor Paul de Ruiter.

P+ webtip: Paul de Ruiter in P+ BouwTrends

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier