Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 januari 2008

Gratis naar GRI na beoordeling twee duurzaamheidsverslagen

Bijna 800 duurzaamheidsverslagen bevatte de database van de Readers’ Choice Awards, 78 ervan staan sinds 1 januari op de short list en zijn potentiële winnaars in negen categoriën.

Duizenden lezers van duurzaamheidsrapportages bezochten van oktober tot eind december 2007 de speciale website en beoordeelden ten minste twee duurzaamheidsrapporten. Deze lezers geven de rapporten een score van 1 tot 5 met betrekking tot zaken zoals de materialiteit van het rapport, de mate waarin met de relevante stakeholders rekening wordt gehouden en bijvoorbeeld de kwaliteit van de informatie.

De 78 rapporten voor de short list werden geselecteerd op basis het grote aantal scores. “De wereldwijde respons op de door GRI geboden mogelijkheid is overweldigend”, aldus Ernst Ligteringen, Chief Executive van het Global Reporting Initiative. “Het laat zien dat lezers geïnteresseerd zijn om rapporterende bedrijvenh en organisaties feed back te geven op de manier waarop zij al dan niet openheid betrachten over zaken die voor die lezers van belang zijn.”

De short list omvat bedrijven en organisaties uit 23 landen en meer dan een dozijn sectoren. Sommige van ‘s werelds bekendste merken hebben de short list gehaald, waaronder Bayer, Telefonica, Nokia, BP, ABN Amro, GE, Coca Cola, and GAP. Deze lijst omvat ook grote ondernemingen uit de zogenaamde emerging markets zoals Petrobras en Natura (Brazilië), Chilectra (Chili), Tata Motors en ITC (India), PeMex (Mexico) enSasol (Zuid Afrika).

Maar deze wereldwijde giganten ziojn niet de enigen die de aandacht trekken van de duizenden investeerders, maatschappelijke spelers, betrokken burgers en journalisten, uit meer dan 110 landen.

Kleinere bedrijven zoals Athens International Airport (Griekenland), Findesa (Nicaragua), TGC-5 (Rusland), Banco Espirito Santo (Portugal) en Acleda Bank (Cambodia) kunnen net zo goed een of meer van de prijzen in de wacht slepen. De competitie is ook in de categorie niet-ondernemingen hevig, met partijen zoals de stad Melbourne die het opneemt tegen non profit organisaties zoals CILSA en Fundación Empredimientos Rurales Los Grobo, beiden uit Argentinië.

Lezers van duurzaamheidsrapporten hebben tot 31 januari 2008 de gelegenheid om hun mening te geven over deze rapporten. De prijzen worden tijdens “Global Conference on Sustainability and Transparency” in Amsterdam van 7 tot 9 mei uitgereikt. Daar zijn topsprekers, waaronder de laatste Nobelprijswinnaar voor de Vrede. P+ webtip: Deelname aan beoordeling duurzaamheidsverslagen