Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 januari 2008

Gemeentearchief Rotterdam krijgt eerste grote groendak

Groendaken worden tegenwoordig overal ter wereld toegepast, van Chicago en Toronto tot Tokyo, Stuttgart en Basel. Toch zijn ze al eeuwenoud. Wie herinnert zich niet de 'hangende tuinen van Babylon', een van de zeven klassieke wereldwonderen? De functie van de huidige groendaken verschilt echter diametraal met die uit de tijd van koning Nebukadnezar. Waar de tuinen een lusthof voor zijn kersverse echtgenote Amytes waren, zijn de huidige groendaken in eerste instantie bedoeld om overtollig regenwater te bergen, de luchtkwaliteit op te vijzelen en meer biodiversiteit in de stad te brengen.

Vele steden gingen Rotterdam voor. Chicago telt op dit moment meer dan een kwart miljoen vierkante meter groendaken. En in Stuttgart ligt al ruim 105.000 vierkante meter op gemeentelijke daken. Wat Rotterdam uniek maakt, is dat de gemeente de zaak structureel aanpakt. Voor het jaar 2050 wil Rotterdam pakweg 50 hectare aan groendaken hebben. Daarmee kan de stad een kwart van haar waterberging kwijt.

Maar groendaken hebben veel meer voordelen dan alleen de berging van water. Op een met bitumen bekleed dak kan het al snel 70 graden worden. Een groendak haalt de 30 graden niet eens. Doordat het weer veel minder invloed heeft, gaat het dak gemiddeld twee keer zo lang mee. En je kan er ook uitstekend zonnepanelen op zetten (zoals men op het gemeentearchief al heeft gedaan). De PV panelen worden afgekoeld (goed voor een betere stroomopbrengst) terwijl de biodiversiteit toeneemt (het spel tussen licht en schaduw trekt meerdere soorten planten en dieren aan).

Daarnaast zijn groendaken goed voor klimaatbeheersing. De planten nemen het broeikasgas kooldioxide op en verminderen het energiegebruik van het gebouw. Een laag van circa twintig centimeter groenbedekking dempt bovendien het geluid tot 45 Decibel. En een groendak verhoogt natuurlijk de luchtkwaliteit en ruimtelijke beleving in de stad.

Nu is een groendak niet uitsluitend ingegeven door dergelijke overwegingen. Het moet ook bekostigd worden. Volgens een eng-klassieke rekenmethode is een groendak twee keer zo duur als een 'gewoon' dak. Maar als je de toenemende kosten van wateroverlast en kwaliteit van leven daar naast zet, lijkt het logisch dat de gemeente er de komende tien jaar 15 miljoen euro voor wil uittrekken. Het 'Groene Daken' plan maakt deel uit van 'Waterplan II', een initiatief van het Rotterdam Climate Initiative en het Groenjaar 2008.

P+ webtips:

Rotterdam Groen van Boven (3x doorklikken)

Green Roofs: internationale website