Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 januari 2008

Startpagina over algen trekt meer dan 2000 bezoekers

Nee, het is geen initiatief van wetenschappers of mensen uit het bedrijfsleven. Achter de algen startpagina gaat gewoon een zeer betrokken burger schuil die het uit idealistische redenen doet. Nieuwhof heeft jarenlang voor de klas en in de kinderopvang gestaan totdat ze wegens MS werd afgekeurd. Nu werkt ze part-time bij de afdeling personeelszaken van een sociale werkplaats en besteedt wekelijks vele uurtjes aan het actueel houden van ‘haar’ startpagina.

Ze weet nog precies wanneer haar interesse voor dit boeiende organismewerd gewekt. “Op 9 mei 2007”, zegt ze, “keken mijn man en ik naar een uitzending van de actualiteitenrubriek ‘Een Vandaag’. Die had een item over algenboerderij Ingrepro. Dit Gelderse bedrijf bleek de grootste moeite te hebben om de vergunning rond te krijgen. Bizar. Verwerking van afval en CO2 met algen: het kan niet simpeler.”

Vervolgens ging de Hoogeveense aan de slag met het zoeken naar betrouwbare informatie over algen. En het eerste nieuws was weer eens negatief. “Iedereen denkt bij algen meteen aan dat vieze spul op het terras. Of aan chemische bestrijding van alge in de vijver. Ik kwam erachter dat er ook goede algen zijn, die de vijver juist reinigen”, aldus de beheerder. Na een proef met 75 links naar websites, beoordeeld door de moedersite, kon ze in juli 2007 een begin met algen startpagina maken.

Het mooiste nieuws van de laatste tijd vond Nieuwhof wel dat Shell op Hawaii start met algenkweek voor biodiesel. En dat er omega 3 vetzuren uit algen gewonnen kunnen worden. Met alge zijn er legio mogelijkheden, zo vond ze op internet. “Algen als pak voor schoonheidssalons. Of dat tandpasta de groei van de alge lamlegt, een van de meest gelezen stukken op onze site”, zegt Nieuwhof. P+ merkt ook dat haar site goed loopt, want er komen honderden bezoekers per maand van Nieuwhof de artikelen uit P+ over algen ophalen. Op de algenpagina staan maar liefst 86 links naar P+! Plannen voor de toekomst? "Waar het mij om gaat, is zoveel mogelijk belangstelling voor algen aan te kweken”, besluit de beheerder van algen startpagina.

P+ webtip:

algen startpagina