Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 januari 2008

Franky and Ricky brengen Inca-textielgeheimen

Franky & Ricky S.A. (F&R) in Arequipa, Peru, fabriceert kwaliteitskleding voor toonaangevende modeketens in Europa en Noord-Amerika. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was het bedrijf begin 2000 in een neergaande spiraal terecht gekomen en kon het niet langer investeren in noodzakelijke technologische vernieuwing. Na achtereenvolgende jaren van verliezen stond F&R begin 2003 aan de rand van faillissement, wat het verlies van 700 banen zou betekenen voor werknemers zonder uitzicht op ander werk in het arme zuiden van Peru.

Om het bedrijf te redden heeft een van haar belangrijkste klanten, Approvato Fashion BV uit Nederland, fondsen beschikbaar gesteld voor investeringen in nieuwe technologie en versterking van F&R's financiële positie. Dit partnerschap, waar ook de Nederlandse stichting Solidaridad in deelneemt, is vervolgens medegefinancierd door de Nederlandse overheid via het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM), bedoeld voor vernieuwende investeringen in ontwikkelingslanden.

In totaal is 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in zowel technische verbeteringen als sociale vernieuwing en schonere productie. Een intensief programma voor verbetering van de arbeidsomstandigheden heeft geleid tot toekenning van het internationale certificaat SA8000, als eerste textielbedrijf op het hele Amerikaanse continent. Verder heeft het bedrijf een gecertificeerde productie lijn voor kleding van biologische katoen geïntroduceerd en met technische en organisatorische maatregelen het verbruik van garen, energie en water spectaculair terug weten te brengen.

De investeringen in F&R werden gemaakt in een tijd dat het bedrijf zich op een historisch dieptepunt bevond. De analyse van de bedrijfsresultaten in 2006 laten zien dat de investeringen hebben geleid tot indrukwekkende resultaten. Ondanks de toename in productiekosten is het nu een winstgevende onderneming, dankzij een grote efficiëntieslag en sterke verbetering van de verkoopcijfers.
Het project heeft de werkgelegenheid voor F&R veilig gesteld en uitgebreid tot 916 arbeidsplaatsen waarbij ook 189 nieuwe posities zijn ontstaan bij externe toeleveranciers.

Naast de hoge kwaliteit van het eindproduct onderscheidt F&R zich op de internationale markt door het SA8000 certificaat voor verantwoorde werkomstandigheden en het aanbod van biologisch katoenen kleding. Gezien de toenemende eisen die de internationale klanten stellen aan de herkomst van hun product is dit van groot belang voor de toekomst van het bedrijf.

Het project is een uitstekend voorbeeld hoe technologische verbetering in combinatie met sociale vernieuwing kan leiden tot de spectaculaire resultaten, voor zowel de aandeelhouders, de werknemers en de klanten.

P+ webtip 1: Franky & Ricky

P+ webtip 2: Advance Consulting