Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 januari 2008

Ambtenaren vliegen voortaan op groene stoel

Deelnemende ministeries zijn Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Financiën, Justitie, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Verkeer en Waterstaat, Volksgezondheid Welzijn en Sport en Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Enkele ministeries zullen naast compensatie van vliegreizen ook de uitstoot als gevolg van andere vervoersmiddelen compenseren.

“Niet vliegen blijft natuurlijk het beste maar het is niet realistisch om ambtenaren een vliegverbod op te leggen. Door te compenseren nemen de ministeries nu verantwoordelijkheid voor de uitstoot van CO2 die ze zelf veroorzaken”, aldus Niels Korthals Altes, directeur bij Climate Neutral Group. Compensatie wordt gerealiseerd met een mix van bosprojecten en duurzame energieprojecten. In totaal zal voor 2006 en 2007 rond de 100.000 ton CO2 worden gecompenseerd met een reductie elders. Dat is gelijk aan de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van meer dan 10.000 huishoudens.

De Rijksoverheid laat hiermee zien dat er een markt is voor het verduurzamen van vervoer. Enkele grote reisorganisaties waaronder marktleider BCD Travel zijn hier al op ingesprongen door de compensatie-optie op te nemen in het boekingsproces. Andere reisorganisaties zullen spoedig volgen waardoor vliegen op een groene stoel steeds eenvoudiger wordt. Dat maakt het direct ook interessanter voor bedrijven en particulieren. En voor de meerprijs hoeven ze het niet te laten; compensatie kost veelal niet meer dan een paar procent van de ticketprijs.

De keuze van de overheid voor Climate Neutral Group als compensatiepartner onderstreept volgens Korthals Altes de betrouwbaarheid en expertise van de organisatie: “Het afgelopen jaar hebben we veel gedaan om transparantie te vergroten, de portfolio uit te breiden met een breed scala kwalitatieve en aansprekende projecten, de dienstverlening te verbeteren en de prijzen te verlagen. Dat vertaalt zich nu in de gunning van deze aanbesteding.”.
P+ webtip: Klimaatneutraal Groep