Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 februari 2008

Terugleververgoeding 33 cent voor zonnestroom particulieren

Zonnestroom voor particulieren is terug van weggeweest. Zes jaar geleden, in de nadagen van demissionair staatssecretaris Pieter van Geel, werd de subsidieregeling voor particulieren voor zonnestroom van de een op de andere dag afgeschaft. De markt voor PV panelen beleefde twee maanden een hausse. En stortte vervolgens met donderend geweld in. Het gerealiseerd vermogen aan PV werd in 2003 gedecimeerd. Binnen twee jaar verdwenen meer dan tweeduizend banen in de sector.

Met de zojuist afgekondigde SDE regeling keert dit kabinet terug naar het stimuleren van zonne-energie. Het heeft daarbij goed naar onze oosterburen gekeken. Gaven vorige regeringen nog subsidie op de aanschaf van panelen, nu wordt ingezet op een terugleververgoeding van 33 eurocent tot 3000 kilowattuur per jaar (in Duitsland ligt de vergoeding nog hoger). Onder de vorige regeling (Milieukwaliteit Elektriciteits Productie, ofwel MEP) was deze vergoeding nog niet eens tien eurocent. Bovendien geldt de steun voor een periode van tenminste vijftien jaar. Voor negenduizend aanvragen wordt maar liefst 100 miljoen euro uitgetrokken.

De regeling geldt voor kleine tot middelgrote PV systemen met een nominaal vermogen van 3,5 tot 15 kilowattpiek (kWp). Dat sluit, aldus het eindadvies van ECN en KEMA, grote opwekkers uit. Voor PV panelen – die tussen de 4300 en 4800 euro per kWp moeten kosten - kunnen particulieren een aantrekkelijke lening met een netto rente van 2,6 procent afsluiten. Dat percentage is inclusief de groenbelegging van 1 procent en op basis van een belastingtarief van 41,25 procent. Voor grotere systemen ligt die rente hoger, namelijk op vijf procent. Kleine ondernemingen die dit overwegen, kunnen volgens de EIA (Energie Investerings Aftrek) 44 procent van de investeringskosten via de fiscale winst aftrekken.

Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft daarnaast goed op de toegankelijkheid van de regeling gelet. Uit het Woonkennis Jaarrapport 2007 blijkt dat driekwart van de Nederlanders met PV panelen bekend is en dat maar liefst 40 procent er wel een – of meerdere – wil aanschaffen. Per woning kan dat bijna de helft in het stroomverbruik schelen. Struikelblok was de complexiteit van de aanvraag. Daarom is de nieuwe SDE regeling eenvoudig van opzet. Een beetje slimme vent of vrouw kan de aanvraag in een uurtje of wat hebben afgewikkeld. Wees er echter wel snel bij want ze worden in volgorde van binnenkomst behandeld. En, net als in de supermarkt: ‘op = op’.

P+ webtips:

de nieuwe SDE regeling (26 pagina’s)

SDE eindadvies (ECN/KEMA)