Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 februari 2008

Cartoonist Farhad toont dubbele bodem van discriminatie

Het verzoek aan cartoonist Farhad was om een cartoon over discriminatie en religie te maken. Hij zegt heel eerlijk “Daar had ik helemaal geen zin in. Moest ik dan een moskee gaan tekenen en een kerk? Je wordt in werkelijkheid niet alleen gediscrimineerd vanwege je geloof. Witte christenen worden ook anders behandeld dan zwarte christenen. En daarom heb ik er een wedstrijdje van gemaakt, van een blanke sporter en een moslim. De blanke heeft een fikse voorsprong. Maar al zou de moslim die voorsprong krijgen, dan nog zou hij struikelen over zijn gewaad, zijn djellaba. Dat vind ik leuk.”

De naam van Art1 is afgeleid van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Daarin staat dat het bij wet verboden is te discrimineren. Wij citeren voor alle volledigheid de volledige wetstekst:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

De opdracht die vijftien Nederlands/Vlaamse striptekenaars kregen: leef je met humor uit op dit serieuze onderwerp. Hun tekeningen zijn nu te zien in de expositie Wat zeur je nou? Discriminatie gestript. Onder de tekenaars ook beroemde namen als Peter de Wit, de makers van Fokke en Sukke, Jos Collignon en Barbara Stok.

Eigenlijk is het wonder dat Farhad zijn humor nog heeft behouden. Hij begon als jong student te tekenen in Teheran, een jaar voor de revolutie van de ayatollahs. Hij werkt nu voor Vice Versa, Vrij Nederland en nog wat andere bladen. Hij had aan het Rotterdams Dagblad een wekelijkse opdrachtgever. Maar toen deze krant opging in het AD, ging hij niet mee in de fusie. “Ik was werkloos. Ik zou nog wel wat extra opdrachten kunnen gebruiken.”

Tot maart is de expositie te zien in Lambiek. Daarna zullen de tekeningen te zien zijn bij anti-discriminatiebureaus. Ook scholen, buurthuizen, openbare instellingen en bibliotheken kunnen de expositie huren. Lambiek is de beroemdste stripwinkel van Nederland, Kerkstraat 132 in Amsterdam.

P+ webtip: Website Farhad

P+ webtip: Alle cartoons (soms te klein om te lezen)