Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 februari 2008

Duurzame energiedeur en andere maffe bewegingsbronnen

Als je je eventjes buiten de gebaande paden begeeft, kom je vaak de meest verrassende alternatieve energiebronnen tegen. De duurzame energiedeur bijvoorbeeld. Ontwerpbureau Fluxxlab kwam er op de Greener Gadgets conference vorig najaar mee. Voor het ontwerp kreeg het geldelijke steun van de New York Art and Technology Center Eyebeam en het New York University Sustainability Fund. Volgens de bekende website Treehugger komt Fluxxlab volgende maand met een werkend prototype.

Nu wij. P+ weet ook wel enkele maffe bewegingsbronnen, zowel bestaand als in ontwerp of puur als idee. Onze top drie in deze volgorde luidt als volgt:

- De energy ball, een op de bekende slagroomklopper (turby) gelijkende kleine windturbine. Het apparaat van pakweg anderhalve meter in doorsnee wekt voldoende elektriciteit op om een doorsnee gezin van tien tot vijftien procent van hun stroomverbruik te voorzien. Kosten: circa 2750 euro. De gemeente Apeldoorn geeft 1500 euro subsidie aan mensen die nu een nieuwbouwhuis neerzetten en zulke duurzame energievormen toepassen.

- Rotorbladen op hoogspanningsmasten. Inderdaad, het is een gek gezicht maar waarom zouden we een deel van het bovengrondse stroomtransport niet met turbinebladen gaan uitrusten. De masten staan er immers toch en als je ze nu iets zwaarder maakt, bespaar je behoorlijk op het transport van elektriciteit. Eind vorige eeuw werd dit ontwerp eens geopperd door voorstanders van windenergie.

- Verticale as windturbines, ingebouwd in de vangrails, langs drukke snelwegen. Zo kunnen we ook profiteren van het voorbijrazende verkeer. Wellicht is een combinatie mogelijk door een deel van de opgewekte energie te gebruiken voor het afzuigen van verkeersgassen waar die snelwegen door woonwijken lopen. Op een duurzame energie conferentie, jaren geleden gehouden, reageerden deskundigen in ieder geval niet afwijzend.

Kinetische energie: er is nog zoveel verrassends mogelijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is creativiteit, de juiste techniek en een goede afstemming van je plan op de markt. Zo verenig je ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’...

P+ webtips:

de energy ball

energiedeur