Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 februari 2008

Natrada brengt geur van bosnimfen in huis

De informatie over natuurlijke luchtverfrissers is volgens P+ wel heel erg bloemrijk. Wat te denken van 'de bossige geur van bosnimfen' (rozemarijn, ceder en den). De 'zuiverende geur van prinsessen' (citroen, munt en den). Of, als hemels hoogtepunt, de 'zoete geur van engeltjes' (ceder en ylang ylang). En dat door uitsluitend natuurlijke componenten uit de biologische landbouw of, als die de grondstoffen niet kan leveren, de wilde planten te gebruiken. Geen nabootsing, geen manipulatie noch gebruik van nanotechnologie.

Aan de basis van vrijwel alle huidige cosmetica ligt echter nog steeds etherische olie. Chinezen en Egyptenaren pasten ze al toe. En Grieken en Romeinen brachten de kennis naar westelijker contreien. Vervolgens, in de middeleeuwen, ontdekten monikken en heksen hoe je geuren aan planten kan onttrekken, namelijk door waterdampdestillatie. Daarmee haalden ze geurstoffen uit holtes en kanaaltjes van de plant. Deze geuren worden gebruikt om de weerstand van de plant te verhogen. Maar bovenal om insecten aan te trekken. Deze etherische olie, de kracht van de plant, is onovertroffen.

Van Huffelen ziet de belangstelling voor natuurlijke producten sterk toenemen, zeker in cosmetica. "Regelmatig peil ik reacties van klanten bij mijn distributiepunten", zegt hij. "Toevallig was ik vorige week in Bussum. Een vrouw kwam naar me toelopen, vroeg wat ik deed en complimenteerde me met de fijne geuren. Volgens haar stonken reguliere luchtverfrissers er bij."

Naast natuurlijke cosmetica en dito zepen is Natrada begonnen met natuurlijke geurkaarsen uit onder meer etherische olie. Op de Biofach gaat Van huffelen, vandaag, morgen en later, driftig op zoek naar leveranciers voor... biologische WC blokjes. "Klinkt gek, nietwaar? Uit de retail is gebleken dat negentig procent van de Nederlandse consumenten een blokje in het toilet hangt. Bij gebrek aan beter. Maar je kan er, net als bij ons thuis, natuurlijk ook een luchtverfrisser plaatsen..."P+ webtip 1: importeur NatradaP+ webtip 2: aanbieding Ekoplaza