Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 februari 2008

Risicoloos beleggen in ING Liric Duurzaam Top 50

ING is in vele opzichten een stille kracht op MVO-gebied. Bijna onzichtbaar gaat de grootste bank van Nederland zijn gang. Ook Jaap van den Ende (1953) is er niet de man naar, die binnen de bank met de vuist op tafel een luidruchtige televiesiereclame opeist. Hij is meer dan tevreden met een vermelding van zijn nieuwe duurzaamheidproduct op de homepage van de website van de ING. Vervolgens is dan een kleine beeld en geluidsmontage gemaakt in de lijn van de televisiereclames. “Wij geloven meer in noblesse oblige”, stelt het hoofd duurzaam beleggen. “Dat geldt niet alleen voor onze afdeling, die inmiddels 500 miljoen euro beheerd en per jaar met 30 procent groeit. Ook onze vastgoedcollegas realiseren meer duurzame objecten dan je zou verwachten.”

Het eigen ING Real Estate vastgoedfonds behoort echter niet tot de huidige selectie. Van den Ende:“Ook al zijn we een-en-hetzelfde bedrijf, er staan Chinese Muren tussen verschillende bedrijfsonderdelen. We zouden anders met voorkennis kunnen handelen. Nee, de selectie van bedrijven is er vooral een die bepaalde bedrijfsactiviteiten uitsluit. Ook dat is algemene bedrijfspolicy. Geen wapens, geen kinderarbeid. Beleggers in duurzame portefeuilles die een verdere verdieping willen aanbrengen, kunnen met ons praten over het uitsluiten van bont, alcohol, porno, van corruptie en omkoping, van gokken, van discriminatie, milieuovertredingen en schending van mensenrechten.”

Het nieuwe ING Liric-fonds profiteert niet van de belastingvoordelen op groene of culturele beleggingen. Deze leggen voor beleggers in bijvoorbeeld fondsen van de ASN Bank en Triodos Bank een vaste bodem in de beleggingsresultaten. Van den Ende: “Het belangrijkste van Liric  is dat wanneer je 10.000 euro inlegt, je die 10.000 euro altijd weer terugkrijgt aan het einde van de looptijd. Het kan nooit minder zijn. Wel kans op meer. Door de garantie zit er een zekere demping in de behaalde koerswinsten, maar het maximum van de garantie op einddatum heeft een rekenrendement van 8 procent op jaarbasis.”

Hoe bedaard Van den Ende ook overkomt, hij is wel een belegger die hoogstpersoonlijk uitzoekt hoe de wereld in elkaar zit. Toen hij het duo Harry Hummels en Theo Brouwers opvolgde (dat naar de directie van SNS Reaal Asset Management ging) reisde hij in zijn vakantie naar Kenia. Daar wilde hij er achter zien te komen hoe de wereld van microkrediet functioneerde. ING werkt nauw samen met Oikocredit. “Ik heb daar vijf ondernemingen bezocht en gezien hoe een vrouw aan de rand van de buitenwijk van Nairobi een tweedehands kledingzaak op straat begon. Ze staat daar bij het Wassenaar van Kenia en begon met een lening van 100 euro. Nu is ze al goed voor 800 euro en heeft twee personen in dienst. En dan het idee: mijn kleren liggen daar op straat. Dat gaf een heel apart gevoel. Mijn vakantiekiekjes staan nu op de voorkant van een brochure van Oikccredit...”

P+ webtip: Meer over ING Liric Duurzaam Top 50