Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 februari 2008

Amsterdam verbrandt groene en grijze afvalbakken tegelijk

P+ bezocht het AEB met Naomi (1998) en Mika (1997), twee Amsterdamse scholieren. Ze vinden het best wel spannend. Hun commentaar: “Een beetje eng soms, als het heel heet is. Toen we door dat glaasje het afval zagen verbranden. Daar stinkt het ook heel erg. De vrachtauto’s storten al het afval in een hele grote bak beton. We hebben aan de kraan gezeten die alles oppakt. Als het dan verbrandt, dan wordt het energie. Met stoom en buizen en zo’n ding, zo’n propeller, die gaat ronddraaien door de warmte. En hoe het dan verder gaat, dat weten we niet.”
Hun bezoek maakt onderdeel uit van een grotere reportage, die bedrijven laat zien die schoolklassen of kinderen ontvangen. Hoe maken wij de wereld een beetje beter? Het AEB verbrandt afval (uit grijze en groene bakken) en weet daar 30 procent energie uit te winnen. Dat is het hoogste percentage rendement ter wereld en omgerekend voldoende om 320.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Met de restwarmte kan in principe 1 miljoen Gigajoule aan stadswarmte worden geleverd. Het AEB wint uit de asresten ijzer en in de toekomst misschien ook andere metalen, zoals koper en goud. Ook wordt er door recycling gips en strooizout gewonnen. De twee verbrandingsovens verwerken het afval van ruim 20 omringende gemeenten zo, dat nog maar 1,3 procent restafval gestort hoeft te worden. Voor werknemers organiseert het AEB Jaarlijks een open dag, waar ook vriendjes van de kinderen welkom zij.. Dit jaar is er op 17 mei een open dag, na de officiële opening van de nieuwe installatie. De open dag is van 12.00 tot 17.00 uur op het adres Australiëhaven 21 in Amsterdam.
In deze reportage brengen kinderen ook een bezoek aan de Rabobank, aan de NS en aan het waterleidingbedrijf van Noord-Holland.
P+ webtip: Het afvalenergiebedrijf